сряда, февруари 28, 2024

Правят нов квартал на мястото на Колодрума в Бургас

Date:

Сподели новината.

Дните на бургаския Колодрум вече са преброени. Въпреки, че отдавна той не изпълнява своите функции, това все пак беше монолитен терен. След десет години сделки и прехвърляниуя колодрума се озова в обръча от
фирми на Христо Ковачки. Именно негови пълномощници подготвят новите разпродажби. Мястото вече е разделено на четири терена, които са пуснати в продажба. Цената на земята ще е 1000 евро на квадратен метър. При общ парцел от около 14 декара, това означава, че се очакват приходи в размер на близо 14 милиона евро.
Вече има заявени инвестициионни интереси. Целта е мястото да се застрои с нови кооперации, търговски обекти и ресторанти. Напрактита върху тази полщ ще изникне още един нов малък квартал.

През 2006 година Колодрума беше вкаран в ПЧП и апортиран в дружество между община Бургас Понс холдинг. По проекта там трябваше да бъде изграден закрит колодрум с всички екстри, два хотела и търговски център. Частната фирма осигури и огромен бюджет за КК Бургас, като колоезденето стана приоритет в спортната програма на холдинга. Парите се наливаха до 2010 година, когато започнаха и рестриктициите. От обещанията за нови строителни чудеса не остана нищо.
Общината обаче загуби своя дял след ловка схема, а след това мястото беше залагано на два пъти срещу кредити. Така след серия от регистрации и пререгистрации парцелът попадна в ръцете на олигарха Христо Ковачки.
В същото време ПОНС Холдинг започна да изпитва сериозни трудности. Дълговете на дружеството станаха колосални. В последните години голяма част от активите на холдинга бяха пуснати в публична продажба. Компанията е в несъстоятелност, а колодрумът вече е минало. Така община Бургас не получи нито стотинка от този ценен актив, което е показателно за характера на сделките, които се наричат ПЧП, или публично-частно партньорство.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Икономисти: Инфлацията спада, България се приближава към еврозоната

Инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпроса е...

ДЗУ възкръсва в Стара Загора! Разкрива стотици работи места

Hoвo пpoизвoдcтвo нa плaтĸи зa aвтoмoбилнaтa индycтpия щe cтapтиpa...

Христо Шопов ще прекара 72 часа в ареста

С постановление на наблюдаващ прокурор актьорът Христо Шопов е задържан...