ПП-ДБ е първа политическа засега! Най-вероятно 5 партии влизат в парламента

0
200
konstantin bachiiski kiril petkov
Сподели новината.

Най-вероятно ще имаме парламент от пет политически формации, коментира директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, който представи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА данни от национално представително проучване, проведено в периода 16-19 март сред 1021 души по метода на прякото стандартизирано интервю, реализирано и финансирано от Центъра за анализи и маркетинг.

Изследването е проведено в периода 16-19 март, сред 1021 пълнолетни граждани, 1% от всички анкетирани съответства на 54 000 души. Метод на формиране на извадката – двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата. Метод на регистрация на информацията – пряко стандартизирано интервю „лице в лице“. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност – плюс/минус 3,1% . Възложител и финансиране – Център за анализи и маркетинг, който е осъществил и реализацията на изследването.

Според данните от изследването коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получават 25,7 на сто от вота на вероятните гласуващи, а ГЕРБ-СДС – 24,7 на сто. Павлов посочи, че ДПС ще са трети с 13,8 на сто подкрепа, следват „Възраждане“ с 12,5 процента и БСП с 8,1 на сто от вота на вероятните гласуващи. Шансовете на „Левицата!“, която според проучването получава 4 на сто, да премине четирипроцентната бариера две седмици преди вота са 50 на 50, коментира Павлов.

По думите му „Има такъв народ“ и „Български възход“ са с около 3 процента. НДСВ излиза с 1,2 на сто, каза Павлов.

Той коментира, че разликата между първия и втория е в рамките на стохастичната грешка, но по думите му има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват./ БТА