вторник, февруари 27, 2024

Понасяме нов ценови удар! И мобилните оператори ни вдигат цените

Date:

Сподели новината.

„Виваком“ уведоми днес клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината е инфлацията през 2022 г., като телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември – 15.8%. Очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, посочват от компанията,

И абонатите на останалите два телекома – А1 и Yettel, вероятно скоро ще бъдат уведомени за повишени цени. За това наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите. Ако се приложи 15.8% инфлация, месечният абонамент от 20 лв. ще поскъпне с около 3 лв., при 30 лв.- с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година.

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите – А1 и „Теленор“ (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години.

„Теленор“ и А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании, отбелязва БНР.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тъжна вест! Почина голям български актьор

Почина големият български актьор Славчо Пеев. "Светлина Славе и...

Брутална агресия над животно взриви Русе

Напрежение в Русе заради агресия над домашно куче. Свидетели...

Полски фермери блокираха граничен пункт с Германия

Полски фермери, протестиращи срещу разпоредбите на Европейския съюз и...

Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

Турция заяви пред Международния съд, че израелската окупация на...