сряда, февруари 28, 2024

Полша настоява за възстановяване на ограниченията на ЕС за украинските шофьори

Date:

Сподели новината.

Полша призова Европейския съюз да възстанови разрешителните, ограничаващи транзита за украински шофьори на тирове, каза премиерът Матеуш Моравецки в понеделник, докато полски и словашки шофьори на тирове продължават да блокират няколко гранични пункта към Украйна.

Полските шофьори блокираха пропускателните пунктове от 6 ноември, настоявайки ЕС да възстанови система , при която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока и същото за европейските шофьори на тирове, за да влязат в Украйна.

Разрешителните бяха премахнати след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, но полските шофьори на тирове казват, че това е довело до нечестна конкуренция от техните украински колеги.

“Ние много категорично и недвусмислено ще поискаме възстановяване на разрешителните за транспорт на украинските шофьори”, каза Моравецки пред репортери.

Към полските шофьори се присъединиха полски фермери, както и словашки шофьори на камиони. Те се оплакват, че украинските им колеги предлагат по-ниски цени за услугите си и също така транспортират стоки в рамките на ЕС, а не само между блока и Украйна.

Украйна отвори нов малък пропускателен пункт в Угринов-Долхобичув, за да пропуска празни тирове в отговор на протестите, които създадоха опашки до 18 км от полската страна на най-големите пропускателни пунктове.

“Това е страхотно за Украйна, защото те добавиха още един пропускателен пункт и техните превозни средства тръгват по-бързо. За нас все още имаме същия проблем, защото все още стоим на опашки”, каза 44-годишният полски шофьор на камион Павел Озгала пред Ройтерс.

Той каза, че иска да помогне на Украйна в борбата й срещу Русия и е за транспортиране на помощи и боеприпаси без ограничения.

“Но това е нещо друго. Правенето на бизнес е едно, а войната е друго”, каза Йозгала.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...