събота, април 13, 2024

Полетът извън тялото не е мит

Date:

Сподели новината.

Между 5 и 10 процента от хората на Земята са преживели стряскащото усещане да се виждат отвисоко като страничен наблюдател.

„Бях в леглото и тъкмо щях да заспя, когато получих отчетливото чувство, че съм на тавана и гледам надолу към тялото си в леглото. Бях много уплашен. Незабавно след това съзнателно се върнах отново в леглото”, разказва пациент.

Има ли логично и научно обяснение за феномена излизане извън тялото?

Наскоро специалисти откриват, че чувството за безтегловност и пропадане се създава в миниатюрна част от мозъка, локализирана на темето. Тя е отговорна за нашето усещане за реалност и за преценката кое точно от заобикалящото се случва с организма ни. Обработва информация от мускулите, нервите, ставите и други части, за да определи чувството за телесното аз и положението му в пространството. Откритието е публикувано в сп. „Неврон“.

То е резултат на експеримент, започнал след посещението на пациент при невролога от Станфордския университет Джоузеф Парвизи, водещ автор на проучването. Болният споделил, че при епилептичен пристъп сякаш се откъсва от себе си и се рее във въздуха. Докторът преценил, че всяка област в мозъка на пациента, подложена на необичайна активност заради заболяването, би могла да играе роля за промененото състояние на съзнанието.

Мъжът често получавал припадъци, по време на които загубвал представа за положението си в пространството. Докладвал, че чува разговор между двама души в мозъка си. Тази част, която идентифицирал като себе си, слушала диалога.

Когато в експеримента пускали слаб ток в мозъка му, чувствал същите симптоми на откъсване от аза като по време на припадък.

Как описва усещанията си, какво чувстват другите участници в експеримента, колко е реално случващото се с тези хора и какво може да направи науката за анестезия без странични ефекти на базата на този експеримент, четете в брой 9/2023 на сп. “Космос”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Kypиoз: Hopвeжĸи гpaд пoиcĸa oт EK paзpeшeниe зa 26-чacoв дeн

Гpaдчe в нaй-ceвepния peгиoн нa Hopвeгия пoиcĸa oт Eвpoпeйcĸaтa...

Плевенчанин стана 135-ят тото милионер в историята

В близо 67-годишната си история Българският спортен тотализатор не...

Ново 20! Може да забранят прибиращите се дръжки във вратите на колите

Дръжките на вратите на Tesla са имитирани от още...

Това ли е новият Джеймс Бонд?

"Арън Тейлър-Джонсън ли е следващият Джеймс Бонд?", е въпросът,...