Сподели новината.

Веселин Василев, познат в Шумен като Весо Рижавия е най- вероятния нов стопанин на многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“. За нейното изграждане върху бившия Пети полк, бяха похарчени близо 8 500 000 лева, но комплексът- чудо няма да се стопанисва от държавата или общината, която път е собственик на терена. Залата трябва да бъде готова до края на лятото и веднага след това ще бъде обявена обществена поръчка за публично- частно партньорство.

Ясно изразения фаворит е Василев- собственик на голяма фирма за алуминиева и пластмасова дограма, както и виден спонсор на ГЕРБ. Той притежавал необходимия ресурс и влияние да сложи ръка на съоръжението. Неотдавна той придоби парцела в непосредствена близост, за хотел върху 3, 5 декара площ срещу близо 700 000 лева. Случайно или не, той бе единствения участник в търга. За залата построена с публични средства, не се очаква много по различна развръзка. Веселин Василев вече имал концепция за развиване на спортен туризъм, а спортните клубове, които бленуваха за новата залата, почти със сигурност ще плащат солен наем. Ако искат да тренират иили да приемат домакинства за турнири и първенства.

Дето се вика, каква я мислеше Шумен, каква се получи. Може би пък такъв е бил първоначалния план- държава и община да платят и да вдигнат спортния дворец, а после той да мине в частни ръце дългосрочно. Нещо повече! Община Шумен обяви за продажба на търг парцел от 5854 кв.м до новостроящата се спортна зала. На терена трябва да бъдат изградени две спортни игрища и басейн. Началната тръжна цена на имота трябва да е около 585 хил. лева, тъй като оценка на лицензиран оценител за квадратен метър е 100 лв.

И тук актуването на терена като частна- общинска собственост се налагало, защото Общината не разполагала със средства за реализиране на спортните площадки и басейна. „Арена Шумен“ е разположена на 5600 кв. метра площ и е на 4 етажа. Първото ниво е -1, тъй като е вкопано в земята. Това се налага заради денивелацията на терена. На това ниво ще бъде разположено главното игрище, спомагателна зала, зала за фитнес, съблекални конферентна зала и кафене. На основния етаж ще бъдат трибуните за зрители, както и различни сервизни помещения. На ниво +1 ще има специални ложи, както и места за пресцентър и журналисти. На подпокривния етаж пък ще са инсталирани климатиците. Според разчетите, залата разполага с 2300 места, от които 1500 ще са постоянни.