Сподели новината.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. Николай Петров откриха обновеното детско отделение на болница „Пирогов“. Средствата за обновяване са по линия на държавата и на инициативата „Малки герои“ на фондация „Америка за България“. На церемонията присъства и посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Министър-председателят подчерта, че откакто е построена болницата, отделението не е ремонтирано и пожела на лекарите да нямат пациенти, а ако се наложи – да излизат от болницата здрави и щастливи.

Министърът на здравеопазването Николай Петров изтъкна ангажимента на правителството към обновяването и посочи, че с този жест се показва, че „Пирогов“ е важен, съобщава БНТ.

Над 8 хиляди души са направили  SMS дарения, обновени са 65 стаи на три етажа и е направено пълно преустройство на над 2000 кв. м болнична площ. Освен това има изградена и нова детска площадка. Общата сума на дарението по линия на инициативата е 400 хиляди лева.

Ремонтите дейности са продължили седем месеца и са правени без прекъсване работата на детските отделения, каза проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Той напомни, че по проекта са отпуснати средства за ремонт и апаратура на детска противошокова зала, допълнително са били отпуснати и средства от второто правителство на Бойко Борисов в размер на 2,9 млн. лева, с които е направен ремонт на три етажа от детските клиники.

Годишно в отделенията се лекуват над 3000 деца, а операциите в обновените клиники са над 1800.