Сподели новината.

След като РИОСВ – Перник издаде принудителна мярка за спирането на дейността на парогенератори 4 и 5 на „Топлофикация – Перник“, изпълнителният директор на централата Любомир Спасов заяви, че ще бъде спряна топлата вода на града.

До мярката се стигна след началото на проверки в четири частни теца заради съмнения, че замърсяват околната среда като изгарят отпадъци. Това предаде бТВ.
С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

 

В Перник и Бобов дол имаше и протести. „Боклуци не горим в ТЕЦ – а“, заяви директора.

Спасов подчерта, че през последните дни в „Топлофикация – Перник“ се горят само кафяви въглища, отпадъците, които се намират на площадките до централата са на склад и не се използват.

„Боклуците са на наша площадка, която е отдадена под наем на друга фирма, стоят на склад. От 8-9 месеца стоят отпадъците. Малко са местата в града, които отговарят на условията за съхранение на такъв вид отпадъци“, обясни Спасов.

Жители на Перник заявиха, че е нужна още една измервателна станция за качеството на въздуха в района на ТЕЦ – а.

„Не сме тук за да нападаме топлофикационното дружество, не бива перничани да са пред дилемата дали да са топлофицирани детските градини, или да дишат чист въздух. Факт е че това предприятие има нужда от инвестиции, има нужда от подобряване на технологията на горене, ако с нашият натиск доведем инвестиции, би било чудесно“, обясни жена от града.

Жителите на Перник отрекоха твърденията на ръководството на ТЕЦ – а, че не са изгаряни отпадъци, като подчертаха, че през миналата година „Топлофикация – Перник“ е била санкционирана.

Миглена Антонова от „Грийнпийс“ – България изтъкна, че в рамките на централата е било извършено експериментално горене на между 160 и 180 тона отпадъци през ноември 2018 г.