Сподели новината.

На теория Перник е на 25 км от столицата, на практика е една паралелна вселена, в която познатите ви житейски правила са невалидни. В Перник романтичната вечеря представлява бой на свещи, а перничани са толкова здрави, че си правят оригами от ламарина.

Казваме ви го, за да сте подготвени отдалеч.

Ако попаднете в града на „МиньорО“, трябва да сте наясно как да се слеете с местните и, още по-важното, как да го направите без да си личи, че не сте родом от там. В противен случай като излезете от дискотеката, ще гледате към звездите. За да спре да тече кръвта от носа ви.

Ето няколко неща, които да (не) правите в Перник:

Първо, автомобилът е жизненоважен за всеки перничанин.

По тази причина трябва максимално бързо да се сдобиете с кола. Имате два варианта – Голф „Двойка“ или BMW „Тройка“. В краен случай Volkswagen Touareg, по-известен в града като „Е**ти големио гоуф!“.

Да си купите кола обаче не е достатъчно. Трябва да я снабдите със спойлер на задния капак. Най-добре двоен, а защо не и троен. Под него някъде около буквите PK слагате стикер с мъдра мисъл, която да подсказва за характера на водача. Например „Ние не се движим бързо, просто летим бавно“. Лепенка на Remus, Sparco и No Fear добавят още 20 конски сили, не ни питайте как точно.

На предното отгледало закачате броеница с кръст, която да се поклаща весело на завоите. Скоростен лост-зарче също е добра идея. За да спестите малко пари, хубави джанти можете да сложите само на гумите от страната, която ще гледа към дискотеката като паркирате.

Второ, истинският перничанин демонстрира небрежен лайфстайл.

Недопустимо е да ви виждат да пиете ярко розов Космополитън или нещо в повече от два цвята. Перник се слави с уникални местни коктейли като пернишко мохито (ракия с настъргана вътре маруля), пернишки Baileys (ракия с боза), пернишко шампанско (вие пиете ракия, а жена ви съска до вас).

Запомнете, в Перник няма вегетарианци, камо ли вегани. В момента пернишките учени правят всичко възможно да докажат, че сланината и пържолите са зеленчуци и че от тях става чудесна салата. Ако отидете в ресторант в града, обясните, че не ядете месо, животински продукти и мазно и попитате какво ще ви препоръчат, най-вероятно ще ви препоръчат да напуснете. И заведението, и града.

Пернишкото суши представлява гурме изживяване под формата на сарми с луканка в средата. Като няма хляб се яде бой.

Нощният живот в Перник е по-динамичен от този в столицата и дори от този на Слънчака.

Ходенето на дискотека е екстремен спорт, а входът се поема от Здравната каса. Това е единственото място в България, а и по света, в което „мегабит“ е мерна единица за количество, но не и за информация.

Все пак преди да се впуснете в мелето е добре да проявите елементарни обноски и да попитате този бой частен ли е, или можете и вие да се включите.

За да сте пълноправен жител на Перник, много е важно да сте стабиУен.

Перничани са романтични мъже, следвайте техния пример. Уважаващият себе си перничанин си отбелязва да купи плюшена играчка за любимата си с думите „Да купим на дзверо плюшена гад“.

Истински влюбеният перничанин дори не купува плюшени мечета. Той отива при циганите и купува истинска мечка. Пред хората обаче трябва да пазите имиджа си на корав и сдържан мъж, чиито сълзи лекуват рак. Така че е позволено да прегръщате жена си само когато паркирате Голфа на задна.

А днес градът празнува и почита паметта на Свети Иван Рилски, считан за закрилник на Перник. Честито на жителите му с пожелание да гледат с чувство за хумор на всички шеги за тях! Пред винкела всички сме равни.