Сподели новината.

Най-големият пазар на открито у нас – Димитровградският пазар, отваря отново в неделя. Той не работеше около два месеца и половина заради ситуацията с коронавируса. Това каза кметът на общината Иво Димов.

По думите му това е стъпка към нормалното функциониране на пазара и проба за бъдещата му работа в нормално работно време от петък до неделя следващата седмица.

„Обсъждаме това решение от две седмици. Направихме запитване и до Националния оперативен щаб. Предвид спецификата на тържището обаче, която не може да бъде сравнявана с нищо друго у нас, ни отговориха, че решението трябва да бъде взето на местно ниво“, уточни Димов, цитиран от dariknews.bg. Той добави, че тече и оживен дебат в социалните медии, като мненията са твърде поляризирани.

„Няма възможност да обособим вход-изход, да разделим потоци, да извършваме тотална дезинфекция,“ даде за пример Димов. Той изтъкна още, че в Общинския оперативен щаб мненията също били разнопосочни.

Работното време ще е от 7:00 до 14:00 ч., а в издадената кметска заповед са изброени строги противоепидемични мерки спрямо търговци, ползватели на обекти и посетители. Сред тях са носене на лични предпазни средства, дезинфекция на обектите и избягване на струпване на хора и спазване на дистанция от 1,5 метра.

Пет полицейски екипа ще следят за реда на огромната по размери площ на пазара.