Сподели новината.

„Подареният“ път до летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в

парк „Росенец“ отново става общински. Това решиха съветници на днешната сесия. Те приеха две докладни записки по въпроса. Едната беше внесена от Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ и Димитър Найденов от „Демократична България“. Втората беше входирана вчера като извънредна от ГЕРБ.

Предложението на Бачийски и Найденов предвиждаше отмяна на точка 3 от скандалното решение на Общинския съвет, взето на 28 април, с което публичният път премина в частни ръце. В докладната на ГЕРБ се залагаше оттегляне на всички точки от приетото решение.

Бурни дебати предизвика казусът с „подарения“ път по време и на днешната сесия. От ГЕРБ се чуха обвинения към Константин Бачийски, че той е подвел гражданите, защото според тях и до момента решението за улицата било добро. Те продължават да твърдят, че с отмяната му ще бъде загубено финансиране от ПУДООС за изграждане на канализация на Ченгене скеле.

„Не съм съгласен да правите внушения кое е правилно и кое – не. Актът на днешната докладна не е кое е правилно и кое – е. Ние го оттегляме не защото не е било правилно. Да припомня, че протестът на „Росенец“ не беше заради нашето решение, а заради действията на НСО“, обяви Бойчо Георгиев от ГЕРБ.

От своя страна Бачийски подчерта, че през април е била допусната несправедливост и нередност:

„През април месец допуснахме една несправедливост и една нередност и смятам, че днешното заседание ще бъде като поправителен за „Росенец“. Но аз няма да ви атакувам в момента. Считам, че ще имате възможност да излезете достойно от тази ситуация.“

От ГЕРБ продължават да твърдят, че „подарената“ улица не водела до морския бряг. Ето какво каза по въпроса Бойчо Георгиев:

„Улицата, която ние заменяме, стига до частен имот. Не са верни внушенията. Има излят бетон в държавен имот. Там вече държавните институции да си извършат проверка кой го е излял. Единственият мотив колегите да входират тази докладна е само общественото напрежение. Щом хората така мислят, ние сме демократична партия. Не искаме нашите решения да водят до недоволство.“

„За да има обществено недоволство, хората смятат, че няма справедливост. Затова хората са на улицата. Не съм съгласен с вас, че сме били против изграждането на нова инфраструктура. Затова в нашата докладна с г-н Найденов искаме запазването на останалите точки. Там, където свършва общинският път, в държавен терен продължава път, по който хората могат да стигнат до плажа. Не знаем този път кога е правен“, обяви Бачийски.

„Аз останах с впечатлението, че това не е улица, а магистрала. Хиляди искат да минат по нея. Останах с впечатлението, че не е важен ПУП-ът и решаването на проблема на парк „Росенец“. Ако искате ще я разширим и ще я именуваме на този човек, на когото искате“, каза от своя страна Йордан Георгиев от БСП.

Бачийски беше категоричен, че с оттеглянето на докладната записка, приета на 28 април, няма да се сложи край на проекта за канализация на Ченгене скеле.

„Аз силно се съмнявам, че на Ченгене скеле няма да има пречиствателна станция. ПУП-ът там е влязъл преди 6-7 години. В момента има избор на изпълнител. Това го казвам, за да няма спекулации. Не можем да говорим за никакви политически амбиции, защото този казус го стартирах още април месец“, каза той.

Въпреки че Бачийски подчерта, че в случая не става въпрос за политически амбиции, а за защитаване на обществения интерес.

 

Докато в спортна зала „Бройчо Брънзов“ се провежда заседание на Общинския съвет отвън граждани изразяват своето недоволство от скандалното решение за „подарения“ път. Срещата-раздумка е организирана от „Организация за закрила на българските граждани“. Хората са категорични, че искат да бъде защитен обществения интерес.