Начало Другата България Пътният ад на Норвегия
1585774098 at3

Пътният ад на Норвегия

1024
0
Сподели новината.

В Норвегия се намира една магистрала, която впечатлява със своята конструкция и инженерна мисъл. Пътуването по нея носи изключителна наслада за окото, но в същото време може да бъде и много опасно.

Дългият 8,2 км Атлантически път свързва Аверьой с вътрешността на страната. По трасето има 8 моста, съобщава Би Би Си. Усещането е сякаш карате по повърхността на океана.

 

Пътят умело се промъква между малки парчета суша във водата, а на места прави живописни извивки.

 

Строителството на впечатляващото съоръжение започва през 1983 година и завършва през 1989.

Красивият път, обаче, може да бъде много коварен през зимата, когато вълните се разбиват в мостовете. Към един от тях е добавен специален рибарски мост заради популярността на риболова там. Това, обаче, с еоказало опасно, защото пътят е тесен.

 

Риболовът е само една от дейностите, които се практикуват в този регион. Тук има и много добри условия за гмуркане заради голямото биоразнообразие в океана.

В Аверьой има посетители от цяла Европа.

 

По пътя може да се види и произведение на изкуството, наречено „Змията“. То представлява големи мраморни елементи, рапзоложени сред природата, които би трябвало да изглеждат като змия.

Пътят става все по-популярен сред посетителите. Туризмът се е увеличил много в последните пет години, след като съоръжението беше обявено за национален туристически път.

 

Постепенно той е разширен с места за каравани, защото броят на тези превозни средства рязко се е увеличил. Те станали толкова много, че почти нямало място за обикновените коли.