Сподели новината.

За мнозина фразата „световно пътешествие“ звучи като нещо невероятно сложно, фантастично скъпо и недостижимо. Пътешественикът Сергей Простаков разкрива тайните си. Според собствения си опит той е убеден, че невъзможното е възможно, просто не се страхувайте да направите първата крачка към нов живот и приключения, които ще бъдат запомнени завинаги.

Всяко пътуване се нуждае от финансиране, но ако сведете до минимум трите основни разходи, като транспорт, жилище, храна, се оказва, че можете да пътувате с малко или никакви пари. Всичко зависи от вашето решение.

Сергей избира малко по-чергарски начин на живот – спане на палатка, готвене на открито и пътуване на стоп. Според него това е напълно възможно за осъществяване.

„Всичко започна с пътуването ни до Европа за любимия ми отбор по футбол. Това беше най-доброто училище за начинаещ пътешественик, тъй като в студентските дни нямаше пари, а желанието да отидеш в Европа, да видиш нови страни и да подкрепиш любимия си отбор на мачовете за Лига Европа беше огромно. Ние отидохме с по 10-20 евро в джобовете си и всеки път преминахме през невероятно предизвикателство за оцеляване“, разказва пътешественикът, който си има собствен блог и е популярен в целия свят.

Реклама

„Идеята да обиколим земното кълбо се появи за първи път шест месеца преди пътуването: приятелите ми и аз стояхме на магистралата до Одеса и започнахме да говорим за пътуване. Някой каза, че ще отиде на Балканите, а друг започна да разказва историята за световния тур на две момчета.

Начало на пътуването

Започнахме да планираме пътуването два месеца преди заминаването. Това беше просто проследяване на цените на полетите до държави, които ни интересуват. Говорихме си всеки ден, обсъждахме евтини полети и размисляхме за нови интересни маршрути. Решихме да действаме постепенно: първо да стигнем до Азия.

Имаше много фактори, които много усложняваха нашия план. Първо, пари и второ – визови проблеми, особено в случая на Съединените щати , където наистина искахме да отидем след Азия. Въпреки това се спряхме на това, че ще решим проблемите по пътя.

Пътуването ни траеше 10 месеца. Първоначално планът беше да пътуваме повече от година, но когато стигнахме в Бразилия, вече бях успял да загубя 15 килограма и бях много уморен да пътувам в такъв икономичен режим. Миналия месец ние живяхме, изглежда, за $ 100 за двама. Искахме да стигнем до най-южната точка на света в Патагония, да посещаваме „Tierra del Fuego“ в Ушуая и оттам да стигнем до Антарктида, но за съжаление ние се озовахме в Бразилия .

И все пак, какво съветва пътешественикът:

„Всичко зависи от избрания формат за пътуване. Ако като мен сте в режим на скитник, тогава определено трябва да вземете водоустойчива раница и за предпочитане някакво водоустойчиво облекло.
Не забравяйте да вземете малък комплект за първа помощ с вас. И, разбира се, спална подложка, спален чувал и палатка. Не вземайте допълнително дрехи – повечето от тях дори няма да носите. Също така, не приемайте скъпо оборудване – могат да ви ограбят, а може и да го съсипете сами.

Избор на маршрут

Нашият маршрут беше великолепен: Тайланд – Малайзия – Индонезия – Виетнам – Китай и накрая Хонг Конг. Но, както често се случва, добре планираният план често се срива – имахме закупени билети от Банкок до Куала Лумпур, но след това Бали „изгоря“. Приятел, който купуваше билети за тримата, направи грешка в името ми, или по-скоро написа друго име вместо моето.

Седмица след пътуването си до Банкок осъзнах, че имам $ 250 и няма смисъл да купувам нов билет от Тайланд до Малайзия. Реших да летя веднага от Банкок в Хонг Конг, след като купих билет за $ 90. Там, както научихме от приятели, можете да печелите пари и така се оказах град на бъдещето.

Спахме най-често в палатка – вероятно 70% от времето, а през останалото време или намирахме опции чрез познати, а понякога и социалните мрежи помагаха. В Инстаграм, например, хората понякога предлагаха да прекараме нощта при тях.