петък, април 19, 2024

Първа копка на метрото до “Арена София”, почва разширението на линия 3

Date:

Сподели новината.

Първа копка на метрото край “Арена София” и София Тех парк бе направена преди минути. Метростанцията ще е част от шесткилометровото разширение на третата линия, на която ще има 6 станции. Очаква се то да бъде пуснато в началото на 2027 година и да се ползва от 75 000 души.

На събитието присъстваха кметът на София Васил Терзиев, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, кметът на район “Слатина” Георги Илиев, директорът на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев, областният управител на София Вяра Тодева, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев, общинските съветници Георги Георгиев, Борис Бонев и др.

Това, с което се ангажираме, е да продължим тази добра традиция, така че през 2027 г., когато този и други проекти бъдат готови, пак да има кой да дойде на първа копка и да продължим с развитието на транспорта, каза кметът Терзиев. Той благодари лично на Стоян Братоев за работата му по проекта.

Транспортният министър разказа и лична история за нуждата от метро – по-рано днес пътувал от “Люлин”, където живее, до “Дружба” с автомобил. Отнело му час и 5 мин., имало и голям трафик през Орлов мост и край Румънското посолство, който би се облекчил с разширяването на метрото. Той си пожела развитие на екологичния транспорт и шофьорите да станат “клиенти” на “Метрополитен”.

Това, което се случва тук, са го чакали гражданите на “Слатина” много време. Благодаря на всички, които са работили и преди мен. Отваря се нова възможност на гражданите на София да се придвижват по-екологично, каза Георги Илиев.

Разширението на третата линия е през кварталите “Гео Милев” и “Слатина” до “Цариградско шосе” и Окръжна болница. То е с дължина 6 км и ще има 6 метростанции. Участъкът ще осигури връзка през центъра на “Младост 1” и “Цариградско шосе” със западните квартали “Овча купел” 1 и 2 и “Горна баня”, както и с другите две метролинии. Чрез тях жителите на източните квартали ще имат бърза връзка с Централна жп гара, летището и центъра. Очаква се участъкът през “Слатина” да е готов през втората половина на 2026 г.

Източно от кръстовището на бул. “Ситняково” и ул. “Гео Милев”, ще е първата метростанция – “Ситняково”. Втората – “Гео Милев”, ще е западно от кръстовището на улиците “Гео Милев” и “Н. Коперник”. Третата – “Слатина”, ще е под платното на ул. “Гео Милев”, западно от р. Слатинска. Станция “Шипченски проход” ще е напречно на едноименния булевард, западно от кръстовището с бул. “Асен Йорданов”. Под източното платно на бул. “Асен Йорданов”, между зала “Арена Армеец” и “София Тех Парк” ще е станция “Асен Йорданов”. Последната – “Цариградско шосе”, ще е под южния локал на булеварда, източно от кръстовището с ул. “Димитър Моллов”./ “24 часа”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...