Начало Сигнално ЧЕРВЕНО Партията на Ердоган пред разпад?
8979806690906
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 18: Turkey's Prime Minister, Ahmet Davutoglu, speaks during a press conference to discuss the migrant deal reached between Turkey and EU states, during a two-day EU summit, on March 18, 2016 in Brussels, Belgium. The EU has agreed a deal in which, from Sunday, all refugees and migrants arriving in Europe from Turkey will be returned to Turkey. (Photo by Carl Court/Getty Images)

Партията на Ердоган пред разпад?

34
0
Сподели новината.

Доскоро в Турция подобна крачка би била почти немислима. Но ето, че един от съмишлениците на Ердоган му обърна гръб – и се превърна в негов политически противник, констатира Дойче веле. Последните събития породиха въпроси дали най-силната партия в Турция се разпада.

Новината, че бившият турски премиер Ахмет Давутоглу е напуснал управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от президента Реджеп Тайип Ердоган, беше съобщена лично от Давутоглу на пресконференция в Анкара. Паралелно с това той обяви създаването на нова партия. Експремиерът нарече постъпката си „историческа отговорност, както и необходимост“, за да се „изгради ново политическо движение, което да поеме по нов път“. Давутоглу отправи покана за сътрудничество към всички, „чието сърце бие за бъдещето на тази страна“.

В пресконференцията на бившия премиер участваха и бившите депутати от ПСР Селчук Йозда, Абдула Башчи и Айхан Сефер Юштюн, които също съобщиха, че напускат партията – вероятно за да избегнат принудително си отстраняване. На фона на тези събития кореспондентите на информационните агенции съобщават за признаци на разпад в най-силната партия в страната. Както отбелязва пресата, някои от хората в партията са недоволни от курса на Ердоган.

Бившият вицепремиер Али Бабакан също подаде оставка от партията през юли. Тогава той обясни, че през последните години се е отворила непреодолима пропаст между принципите, в които вярва, и действията на ПСР. По данни на медиите Бабакан смята да създаде нова партия.

Давутоглу многократно е обвинявал ръководството на ПСР, че се отдалечава от основните принципи на партията. Той критикува и касирането на кметските избори в Истанбул през март. Тогава ПСР беше загубила изборите. При повторния вот през юни, провел се под силния натиск от страна на правителството, опозиционният кандидат Екрем Имамоглу спечели безусловно кметските избори.