Паника! Китайска космическа ракета пада към Испания, спряха полетите на пътнически самолети

0
264
768x432 2
epa09535484 South Korea's first homegrown space launch vehicle, known as Nuri, lifts off from the Naro Space Center in Goheung, South Jeolla Province, some 473km south of Seoul, South Korea, 21 October 2021. EPA/YONHAP / POOL SOUTH KOREA OUT
Сподели новината.

Няколко испански летища затвориха въздушното си пространство заради излязла извън контрол китайска ракета.

Полетите до и от Барселона, Тарагона, Ибиса и Реус са спрени. Съобщава се, че и други региони, включително Ла Риоха и Кастилия и Леон, са в тревога.

 

Очаква се мярката да продължи около 40 минути, въпреки че местните доклади сочат възможността места като Ибиса да бъдат засегнати до три часа, предаде Дейли мейл.

Няколко испански летища затвориха въздушното си пространство заради излязла извън контрол китайска ракета.

Испанските авиодиспечери написаха в Туитър: „Евроконтрол ни информира за неконтролираното повторно навлизане на китайска ракета в земната атмосфера.

„Нулева скорост е установена за определени части от испанското въздушно пространство и това може да повлияе на въздушния трафик чрез закъснения и отклонения.“

Предполага се, че някои пътници са били информирани във въздуха за затварянето на испанското въздушно пространство, след като вече са се качили на борда.

Експерти по космически отпадъци казаха, че все още е твърде рано да се предвиди пътя, но Aerospace Corporation използва наличните данни, за да покаже възможни места за падане.

Китай изстреля третата и последна част от новата си космическа станция Tiangong в понеделник – и бяха отправени предупреждения, че 23-тонното тяло на ракетата ще се върне обратно на Земята, като Испания е идентифицирана като една от страните по пътя й.

Mengtian, или „Небесната мечта“ е втори модул за станцията, известна като Tiangong, или „Небесният дворец“. И двете са свързани с основния модул Tianhe, където екипажът живее и работи.

Докато  пада обратно към Земята, той ще изпрати големи и тежки парчета отломки, които ще ударят повърхността, съобщава New York Times .