Сподели новината.

„Есетере България“ откри официално нова розоварна – „Тера роза“, в района на град Шипка. „Инвестицията е около 1.2 млн. долара, а заетите ще са между 10 и 15 в зависимост от натовареността и сезона“, съобщи за „Капитал“ Пламен Николов, управител на българската фирма.
Инсталацията – за производство и атракции

Първите тестови изпитвания за дестилация на розово масло преминали успешно през февруари. Седем месеца преди това екипът на „Есетере“ замразил розови цветчета при -21 градуса температура, за да може да експериментира с тях в бъдещата демонстрационна розоварна.

Инсталацията в „Тера роза“ е с четири дестилационни апарата, всеки с по 5.5-5.8 кубически метра обем. За сравнение – в Добрич „Есетере България“ разполага с 38 дестилационни апарата. Оборудването е изцяло българска разработка, а екипът от специалисти е с доказан опит и в научноизследователската дейност. Дестилерията за рози в Шипка ще бъде не само производствена, но и информативно-демонстрационна, атрактивна, ще носи познание, но и преживяване. Очаква се тя да е особено интересна за чуждестранните партньори на дружеството, обясни Пламен Николов.

По думите му фирмата ще може да участва в кампанията по розобера, която започва след седмица. „Очаква се тази година кампанията да е по-кратка заради метеорологичните условия, водещи до големи температурни амплитуди през деня и нощта. На пазара има достатъчно розово масло и ако някои фирми смятат да не добавят нови количества от тазгодишната реколта и да обявят годината за нулева, това е изцяло тяхно решение, въпрос на техен избор, а не на външен фактор“, коментира за „Капитал“ Пламен Николов. Той очаква наличието на нова розоварна в региона да донесе спокойствие в бранша и да стабилизира цената на розовия цвят.

Добрич е единственият град извън САЩ, в който dōTERRA притежава изцяло собствен завод. Основаната през 2008 г. в Юта корпорация е лидер на световния пазар на етерични масла и предлага над 170 масла, блендове и други ароматерапевтични продукти.

Началото на производството в България е през юни 2016 г., след като dōTERRA влага около 5 млн. лв. в своя дестилерия за лавандула и тревни култури в Добрич – единствената в страната с лабораторно-изследователски център. През 2019 г. американската компания инвестира нови 4.2 млн. лв. за строителство на своята втора дестилерия за етерични масла и за административна сграда с 830 кв. метра разгъната застроена площ – отново в Добрич.

Изборът за инвестиции на американската корпорация в България не е случаен. Преди няколко години страната ни оглави първото място в света по добив на лавандулово масло с производство на близо 200-250 тона годишно. Европа е основен пазар за масла от лавандула и лавандин (естествен хибрид между теснолистна и широколистна лавандула), като България и Франция формират две трети от европейския експорт. Много от пазарите също са на континента – основно Франция и Германия, но ключови са и САЩ, и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.

По правило бизнесът с преработка на масла е сезонен. За разлика от повечето дестилерии, които работят 2-3 месеца в годината, „Есетере“ работи 12 месеца без прекъсване, денонощно, защото непрекъснато набавя суровини от други пазари.

Двете дестилерии за етерични масла в Добрич преработват три вида суровини: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна). Българското дружество внася от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка – кора от бреза, от Хавай – сандалово дърво. Компанията работи с български производители на лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. „Есетере“ продава готовата продукция само на компанията майка – dōTERRA, която всяка година увеличава заявените количества.

 

Работещите на постоянен трудов договор в българската фирма са над 100, а други около 150-160 са сезонно наети за времето от април до септември всяка година.

„Пандемията от коронавирус не оказа отрицателно влияние върху работата на компанията. Напротив – ние ще отчетем около 10-12% ръст на приходите за 2020 г., които достигат около 65-70 млн. лв.“, обобщи Пламен Николов.

След инвестицията в розоварната през тази година „Есетере“ планира да насочи средства в изпълнение на социални проекти, подкрепящи местните общности. Един от тях е предстоящата лятна академия в гр. Шипка за деца от музикални училища.

Предишна статияТрупове на пътя край Русе
Следваща статияГоляма трагедия в Англия