Сподели новината.

 

Федералното правителство на Германия и провинциите се съгласиха да се отворят всички магазини и да се възобновят аматьорските спортни мероприятия на открито при определени условия. Провинциите ще решават поотделно за постепенно отваряне на различните аспекти от обществения живот.

Информацията разпространява „Ройтерс“, позовавайки се на проектодокумент.

Степента на възпроизвеждане на вируса, наречено числото R, което отразява колко души може да зарази един човек, падна до 0,71 от 1

Документът, видян от осведомителната агенция, който е с дата 5 май, е подготвен от шефа на федералното канцлерство Хелге Браун. Ръководителите на 16-те провинции ще проведат телеконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел по-късно днес.

Основавайки се на нивата на заразяване, провинциите ще решават сами за постепенно отваряне на университетите, ресторантите, баровете, хотелите, търговските изложения, козметичните салони, театрите, фитнесите, кината и дискотеките, което ще се осъществява при определени правила за хигиена и поддържане на социална дистанция, пише в документа.

От документа не става ясно кога ще бъде възобновена Бундеслигата. Някои германски провинции искат това да стане от 15 май. Двама източници, запознати с приготовленията, коментираха пред „Ройтерс“, че вероятно футболът ще бъде възобновен от средата на месеца.

В документа пише, че началото на мачовете трябва да бъде предшествано от две седмици карантина, възможно като тренировъчен лагер.

Йенс Шпан направи коментара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с прогноза, че ваксина може да бъде създадена до края на 2020 г.

За да се предотврати втора вълна на разпространение на коронавируса, федералните и местни правителства се съгласиха на предварителни разговори, че ако новите случаи на заразени се увеличат след разхлабването на мерките, веднага трябва да се въведат ограничения на местно ниво.

Планът е прагът да бъде „повече от 50 новозаразени на 100 000 души в рамките на последните 7 дни“. Ако има ограничени огнища, например в старчески дом, ограниченията могат да се прилагат само за дома.

Ако вирусът повторно започне да се разпространява на мащабно ниво, трябва да се върнат ограниченията, наложени в Германия преди 20 април. Сред тях са и ограничения за пътуване от и до тези региони.

Заразените с коронавирус се увеличиха с 947 до 164 807, показват данните на Институт „Роберт Кох“. Починалите нараснаха със 165 до 6996.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,5 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 245 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват близо 3,6 млн. случая и над 257 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,2 млн. души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук