четвъртък, юни 13, 2024

Откриват нов германски завод в Русе

Date:

Сподели новината.

Германската компания WITTE Automotive, която произвежда заключващи системи и други продукти за автомобили, ще удвои производствения си капацитет в Русе. Това съобщи кметът на крайдунавския град Пенчо Милков.

По този повод кметът и управителят на дружеството “ВИТТЕ Аутомотив България” д-р Христо Христов подписаха договор за покупко-продажба на 2 декара имот, който е частна общинска собственост. На терена ще бъде изграден нов завод на компанията, където ще се извършва производството на нови части и изделия, като фокусът ще е съчетаването на автоматизация с ефективен човешки труд.

Началото на строителните дейности ще бъде поставено в средата на годината, а срокът за изпълнение е 12 месеца. Новата сграда на компанията ще бъде обединена с други имоти на „ВИТТЕ“ за реализиране на намеренията, за които тя получи за трети път сертификат за инвеститор Клас А от министъра на иновациите и растежа.

За Русе „ВИТТЕ“ означава не само препитание на стотиците служители, но и престиж. Компанията е доказателство за бизнес потенциала на града ни“, заяви Пенчо Милков.

Това е второто разширяване на фирмата след 2019 г. Причините за него са високата производителност, значителният ръст в оборота, който е достигнал 183 млн. евро през миналата година, и други комплексни показатели. Основни клиенти на завода остават Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW и Volvo.

Убеден съм, че новото начинание ще даде възможност на още повече русенци да се развиват в града ни“, каза още Милков.

Тъй като приоритет за „ВИТТЕ“ е осигуряването на добро заплащане за настоящите служители, на този етап няма да се преминава към скоростно назначение на нови кадри. Намеренията на ръководството са оборотът да достигне 400 млн. евро, а дотогава служителите да бъдат 1500 – 1600 души. По думите на Христов обаче има проблем с намирането на специалисти.

Компанията залага на работници, които искат да живеят в Русе. Това са нашите дългосрочни служители”, каза управителят.

Христов благодари за съдействието на общината в изминаването на всички административни стъпки по реализиране на инвестицията. Той подчерта, че подкрепя сътрудничеството между кметския екип и ръководството на Тракия Икономическа зона, и приветства начинанието за разкриване на единен за общината Център за професионално обучение на кадри по примера на този в Южна България.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...

Психар вилнее в Търново

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново....

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф...

Пожар пламна във влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...