Сподели новината.

Първият случай на заболяването морбили в област Стара Загора е потвърден, съобщава от РЗИ Стара Загора. Пациентът е регистриран на 12 юли и най-вероятно се касае за внесена инфекция. Приет е в Клиника по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия.

Случаят е от гр. Гурково при мъж на 49 г.

Регионална здравна инспекция – Стара Загора е предприела всички необходими противоепидемични мерки. Контактните със заболелия хора се наблюдават.

Издирват се за имунизация срещу морбили всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в гр. Гурково, относно заболяването морбили. Провеждат се и информационни беседи в град Гурково съвместно с община Гурково и неправителствената организация „Свят без граници“.

От Инспекцията напомнят:

При липса на данни за извършена имунизация срещу морбили в имунизационния паспорт на детето паортит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация.

На лицата, имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили, е препоръчително извършването на серологично изследване в медико-диагностични лаборатории за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).