Сподели новината.

Джеф Безос обвини американския таблоид “Нешънъл инкуайърър” в шантаж и изнудване. С този ход започна война между най-богатия човек в света и един от доверениците на американския президент Доналд Тръмп. Основателят на “Амазон” Безос твърди, че един от шефовете на изданието го изнудвал, че ще публикува негови селфита в адамово облекло и интимни съобщения.

Миналия месец Безос и съпругата му Маккензи обявиха, че се развеждат след 25 години брак. В същия ден таблоидът публикува статия, в която се казваше, че Безос имал любовна афера и в която се представяха в детайли лични съобщения на Безос, с които изданието се било сдобило.

В свой блог Безос сподели имейлите, които получил от посредници на Дейвид Пикър, изпълнителен директор на компанията “Америкън медия инк”, която притежавала таблоида. В тях се изброявали компрометиращи материали, които щели да бъдат публикувани, ако Безос не се откажел от разследването, което започнал за това как личните му съобщения и снимки станали достояние на таблоида. Тези компрометиращи материали били именно съобщенията между Безос и бившата телевизионна говорителка Лорин Санчес, жената, с която той се срещал. Те датирали от лятото на 2018 г., тоест шест месеца преди обявяването на намерението за развод.

“Вместо да капитулирам пред изнудването и шантажа, аз реших да публикувам онова, което те ми пратиха”, пише Безос и казва: “Ако аз в моята позиция не мога да се противопоставя на този род изнудване, как ще могат да го направят обикновените хора?”.

“Те ми казаха, че още мои есемеси и снимки, които имат, ще бъдат публикувани, ако не спра разследването”, пише Безос. В поста си той отбелязва, че “неуморното отразяване от страна на в. “Вашингтон пост” (притежаван от Безос – б.р.) на темата за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги може да е мотивирало разследването на таблоида. “По причини, които трябва да бъдат разбрани по-добре, саудитският въпрос, изглежда, удря в особено чувствителни места”, пише милиардерът.