Сподели новината.

Париж и френската провинция се готвят за епизод девет на протестите на „жълтите жилетки“, предадоха световните агенции.

Правителството е мобилизирало 80 000 членове на службите за сигурност за деня, за да се избегнат евентуални сблъсъци, до които се стигна в другите съботи на протести, предава БТА.

Движението на „жълтите жилетки“ обяви, че днес „полюс“ на протестните прояви ще бъде не само столицата, но и град Бурж в централната част на страната. От цяла Франция там се очаква да пристигнат автобуси и коли с демонстранти. Градът е с 66 000 жители и властите му и гражданите са притеснени от предвидения протест. За сигурността там ще отговарят 2500 членове на силите на реда.

Малко известно е обаче, че движението на „жълтите жилетки“ породи появата на друго „цветно“ движение – това на „червените шалчета“. Така са се нарекли противниците на насилието по време на протестите на „жълтите жилетки“, пише в. „Монд“.

Реклама

Зад това движение стоят хора от различни професии – инженери, хлебари и др. Те не са съгласни с мнението на „жълтите жилетки“, че президентът Еманюел Макрон не е направил нищо в отговор на протестите и припомнят, че той е обещал на 10 декември мерки в размер на 10 милиарда евро, което не може да бъде дефинирано като нищо.

Привържениците на „червените шалчета“ първоначално са били разделени на две групи, но после са се обединили във Фейсбук. Сега планират голяма демонстрация в Париж на 27 януари. Това ще бъде поход в защита на свободите на Френската Република. Според членовете на движението призивите за превземане на Елисейския дворец и на Националното събрание, отправяни от хора от „жълтите жилетки“, могат да бъдат оприличени на пуч.

Символът на новото движение – червеното шалче, е заимствано от традиционния аксесоар, който се носи на прочутия летен празник във френския град Байон. Обикновено празникът се организира в началото на август, но тази година ще бъде в периода 24-29 юли в град Байон. Празникът започва обичайно в сряда и продължава обикновено до неделя. Той включва музика, танци, корида, концерти, балове, дефилета на карнавални платформи, панаири на животни, фойерверки.

Друго „цветно“ движение, което остава засенчено от това на „жълтите жилетки“, е движението на „виолетовите жилетки“, съобщава сайтът Ве Те Еф. То е известно още с името „Ние също“. Вдъхновено е от американските движения „Аз също“ и „Времето изтече“ и е движение за борба срещу домашното насилие и срещу насилието над жените като цяло. В средата на декември негови представителки се срещнаха с френския премиер Едуар Филип, за да настояват за повече средства за усилията за борбата срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Те настояват за годишен бюджет от 1 милиарда евро в тази насока, а сега се очаква сумата да е 500 милиона евро. Според активистките от движението повечето пари ще позволят създаването на повече центрове за подслон на жертвите на насилие, за отпускане на повече средства на специализираните асоциации и за обучение на полицаи, жандармеристи, юристи и магистрати по въпросите на насилието над жените и на домашното насилие.

Движението на „виолетовите жилетки“ вече организира протести в Париж. Някои от тях бяха по-многолюдни от демонстрациите на „жълтите жилетки“, но заради липсата на насилие по време на тях те не привлякоха такова голямо медийно внимание. Обикновено на тези демонстрации активистите носеха виолетови жилетки и плакати с виолетов цвят, асоцииран с нежния пол.

Сега „виолетовите жилетки“ планират голяма демонстрация в Париж на 26 януари.