Окончателно: Ето от кога отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво

0
150
f9d0cebf57db48efa222969de9801cb2
Сподели новината.

От първи януари отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за гражданите, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери, той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

 

Относно призивите на ДПС и „Демократична България“ държавата да поеме оперативното ръководство на „Лукойл“ Стоянов коментира, че не е важно кой управлява рафинерията, защото проблемите с доставките на суров петрол и износът на преработено гориво са чисто логистични.

България потребява 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона суров петрол. В процеса на преработка на суровината се получават вторични продукти, които нямат широко потребление у нас.

Ако България не изнася тези продукти, те ще запълнят складовете на „Лукойл“ за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирана като по този начин тя няма да е в състояние да произведе необходимото за потреблението у нас количество дизел.

„Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични продукти, няма къде да ги складираме, ако не ги изнасяме, рафинерията ще трябва да спре работа и тогава няма да е произвела достатъчно дизел“, изтъкна той.

Правителството вече работи по намирането на решения за готовността на „Лукойл“ да работи с друг вид петрол след 2 години, когато изтича дерогацията.

„Да продължи да работи „Лукойл“ не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на Лукойл – 10% корпоративен данък и 33% данък „свръхпечалба“.

Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони“, посочи той.

--------------------------