Сподели новината.

 

Британските депутати подкрепиха молбата на премиера Тереза Мей към Европейския съюз за отлагане на Брекзит до 30 юни в гласуване в парламента, което дава козове в ръцете на Мей, които тя ще използва утре по време на срещата на лидерите на страните членки на ЕС в Брюксел, отбелязва „Ройтерс“.

Мнозинството от Консервативната партия на Мей гласува заедно с опозиционната Лейбъристка партия в подкрепа на подхода на премиера с 420 гласа, като само 110 депутати се обявиха „против“. Основният бунт дойде от консерваторите, привърженици на твърд Брекзит, които искат Брекзит да се случи колкото е възможно по-скоро.
Мей тръгна за Париж, след като помоли Меркел да помогне за тупика с Брекзит

 

„Всички ние трябва да сме наясно за какво ще бъде това удължаване – цялата работа е, за да сме сигурни, че излизаме от ЕС своевременно и по правилата, което означава да излезем със споразумение“, коментира юрисконсултът на британското правителството Робърт Бъкланд преди гласуването.

Дебатът се проведе, докато Мей беше на посещение в Берлин и Париж, за да получи подкрепа за нейната молба за повече време, за да се опита да намери нов план за излизането на Великобритания от ЕС, който може да събере подкрепата на нейните политически опоненти у дома.

Самото гласуване беше кулминацията на безпрецедентното изземване на власт в парламента от депутатите, които тази седмица приеха закон срещу желанията на правителството, търсейки гаранции, че Мей няма да позволи Великобритания да излезе от ЕС без споразумение на 12 април.