Сподели новината.

Продължава да бушува силният горски пожар, който избухна вчера вечерта над Карлово.

Огнената стихия е обхванала над 80 декара горски масиви. Гори главно борова гора.

По-рано днес огнеборците бяха възпрепятствани в опитите си да локализират бедствието заради силния западен вятър, който разнасяше пламъците.

Към момента вятърът е вече утихнал, а пожарникарите почти са локализирали огнената стихия, съобщи БНР.

Според директора на държавното лесничейство Златю Кличев потушаването на пожара ще отнеме няколко дни.

 

„Вятърът утихна и можем да атакуваме пожара от всички страни. Може би 80-90 декара са засегнати. Заради вятъра нямаше начин да разберем къде пуши, къде гори. Сега вече картината е по-друга. Необходими са ни няколко дни. Със сигурност няма да приключим днес“, заяви Кличев и увери, че опасност за населението няма.

Теренът е труднодостъпен и се очаква помощ от Министерството на отбраната. Поради тази причина от пожарната служба препоръчват на доброволците да не се включват в акцията по гасене на пожара.

По думите на кмета на Карлово Емил Кабаиванов няма опасност за населението.

Не се предвижда евакуация.

Кметът на Карлово информира, че вече е поискано съдействие от сухопътните войски в града, в случай, че се наложи да се включат още хора в овладяването на огъня.

„40 души правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или пък, не дай си боже, да са засегнати имоти“, обясни Кабаиванов.