Сподели новината.

Община Перник тегли нов дългосрочен заем в размер на 500 000 лева, съобщава БНР.

Решението беше гласувано от Общинския съвет, за да се осигури част от съфинансиране на проекта за интегриран градски транспорт.

Припомняме, преди дни стана ясно, че общината възнамерява да закупи нови електробуси по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Със заема се предвижда да се дофинансира закупуването на 13 нови автобуса за градския транспорт, тъй като при направеното пазарно проучване е установено, че е необходимо прогнозната стойност да бъде увеличена.

Реклама

Общината ще кандидатства пред фонд ФЛАГ, като исканият кредит е в размер на половин милион лева. Предвижда се той да бъде погасяван на годишни вноски в продължение на 10 години, а начинът на обезпечение ще бъде чрез залог върху настоящи и бъдещи приходи на общината

Стойността на проекта за интегриран градски транспорт е над 9.5 млн. лв. Ще бъде закупен нов подвижен състав, а също ще се изгради газозарядна станция и ще бъде ремонтирано бившето тролейбусно депо. Проектът включва и монтиране на съвременни електронни табла на автоспирките и въвеждане на модерна система за таксуване.

Припомняме, през годините Община Перник имаше сериозни проблеми с градския транспорт. През 2015 г. перничани останаха без тролейбуси заради 164 000 лева дълг към фирмата превозвач. В края на 2014 г. община Перник обяви фалит. Тогава запорите й бяха в размер на 6 279 900 лв. и се наложи Министерство на финансите да се намеси със спешна помощ в размер на 2 млн. лв. безлихвен заем.