Сподели новината.

Община Каварна стартира кампания за осиновяване на безстопанствени кучета срещу заплащане. Целта е да се осигурят дом и грижа до края на естествения живот на животните и редуциране броят на свободно скитащите кучета.

Общинският съвет вече реши осиновителите да получават по 100 лева на година, за да се грижат за животните.

Осиновителите, които обитават жилищни сгради, трябва да осигурят най-малко по 6 кв. м площ за най-малките породи кучета с тегло до 10 килограма. По-големите породи – и над 25 килограма, трябва да разполагат с 8-10 кв. м площ за обитаване.

Стопани, които ще отглеждат животните на открито, трябва да им направят подслон или къщичка за защита от неблагоприятни атмосферни условия. Ако кучето бъде вързано, то въжето трябва да е дълго поне пет метра, за да може животното свободно да се движи и при възможност стопанинът трябва всеки ден да го разхожда.

Общината задължава с договор и декларация, подписани от всеки кандидат, на животните да бъдат осигурявани достатъчно количество храна и вода, както и редовно ветеринарномедицинско обслужване и незабавно лечение, ако заболеят. Стопаните трябва да предприемат и всички мерки осиновените кучета да не избягат.

Общината ще проверява на място при какви условия живеят осиновените кучета, а стопаните ще трябва, когато им поискат, да предоставят информация за състоянието им.

Ако осиновител се откаже да полага повече грижи, трябва да върне кучето и да плати 200 лева неустойка на общината, посочват от местната управа.