Обсъждат язовирите „Порой“ и „Ахелой“ дали да са само за питейни нужди

0
149
5469e330277cc
Сподели новината.

От ВиК Асоцията в Бургас настояват язовирите „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат обявени като резерви водоизточници за питейни нужди, съобщиха от областната управа в Бургас.

На заседание на асоциацията с участието на 13 общини и ВиК дружеството областният управител Вълчо Чолаков поиска решения на проблемите с водоподаването в най-малките населени места на територията на област Бургас. По думите на Чолаков малкият брой жители не е причина да бъдат отлагани решенията на проблема. Той поиска свикване на извънредно Общо събрание на Асоциацията, на което да се обсъди наболялата тема и да се набележат конкретни решения.

Присъстващите настояха язовирите „Порой“ и „Ахелой“ да бъдат обявени за резервни водоизточни за питейно-битови нужди. В момента те са за напояване.

Според експертите, в случай на абсолютна суша, водата в язовир Камчия ще стигне до месец май 2021, без да се налага режим. Ако язовирите „Порой“ и „Ахелой“ бъдат пригодени за питейни нужди, в сегашното им състояние биха увеличи периода с още три месеца, а при пълен капацитет с цяла година.

От ВиК дружеството са готови с проектите за ремонт на язовир „Порой“, работи се по проектиране ремонтните дейности на язовир „Ахелой„.

Два са основните критерия, които ще ускорят процедурите по ремонта на двете съоръжения. Първият е приемане на решение ремонтите да се извършат по облекчения ред за провеждане на обществени поръчки, което би спомогнало ВиК дружеството да предприеме по-бързи действия. Второто изискване е ремонтите да се извършват в сухо време. Към настоящия момент тези предпоставки са налице, а необходимата сума е приблизително 15 млн. лева.