Обмисля се отпадане на акциза за метана, всички мерки са за 1,5 млрд. лв.

0
149
gaz metan
Сподели новината.

На коалиционния съвет снощи за първи път управляващите са направили пълен преглед на антиинфлационните мерки, които могат да се предприемат. Една от тях е отпадане на акциза върху природния газ, използван като моторно гориво. Това ще струва 5,6 млн. лв. на бюджета, съобщи в студиото на „Здравей България“ на Нова телевизия депутатката от „Продължаваме промяната“ Венеция Негова-Ангова.

Според нея освен това ДДС върху метана ще падне на 9%. Това ще позволи цената на това гориво, което се използва предимно от хора с ограничени финансови възможности, да бъде намалена и то с много.

Според депутатката тепърва ще се мисли за механизъм, по който облекчението в цената ще се използва от гражданите. Идеята е намалените по този начин цени да се ползват за определени количества на месечна база.

„Ако има съгласие в коалицията, ще има възможност за определен лимит месечен за зареждане на метан“, каза депутатката.

„Министерство на финансите си е свършило отлично работата в това да събере огромен набор от мерки и да пресметне евентуалния им ефект, които те биха имали върху гражданите и фиска. Пакетът е на стойност над милиард и половина“, каза още депутатката.

--------------------------