Нюрнберг и около него

0
150
14734
Сподели новината.

И в Германия влаковете закъсняват понякога. Но като се случи това извънредно събитие, по радиоуредбата съобщават за колко време, защо и какво следва. Та не ти остава време дори да си помислиш за майката като на някоя наша гара… Един път трябваше да сменим дори коловоза, но това стана тихо и точно, чисто по немски, без излишни емоции. А влаковете иначе са един малък разкош, пък в тоалетните може да си изкараш сума ти време с топла вода, сапун и кърпи като в наш четиризвезден хотел. Навсякъде е чисто и в автобусите, които ни на йота не приличат на някоя нашенска таратайка по магистралите на Борисов. Но редът и чистотата не предполагат и грешки и разправии с пътуващите. Хладнокръвни кондуктори минават учтиво и ха нещо си сгрешил, ха следва глоба още в превозното средство или пък 60 евро, които да платиш в туристическия център на Нюрнберг, където бяхме ние. Ако билетът ти е до спирка в рамките на окръг Бавария – добре, но ако си подминал спирката – плащаш 10 евро, за да се върнеш в рамките на това, за което си платил предварително. Иначе билетът от 22 евро важи за двама за цял ден, в събота и неделя – даже за два.

––––––

Провинция Бавария се състои от седем региона, те пък се делят на 71 окръга и на 25 самостоятелни града. Сред самостоятелните градове са Нюрнберг и Байройт. През 1995 г. баварците решават да въведат пряка демокрация на местно равнище след референдум, иницииран от асоциация, наречена „Повече Демокрация“. През 1997 г. баварският Върховен съд стопира тези промени, но въпреки всичко Бавария има най-напредничавата локална пряка демокрация в Германия, твърдят специалистите. Кралство Бавария и Княжество Баден са първите германски държави, които имат конституции още в началото на ХIХ век.

––––––

Наричат Нюрнберг живата история на Германия, защото в нея са се вплели имена на императори, князе, водачи и техните последователи, откриватели и учени. Според историческите справки от 1050 до 1571 г. Нюрнберг е важен център на Свещената Римска империя, тъй като там заседават Райхстагът и Имперският съд. През 1219 г. е обявен за свободен имперски град от император Фридрих II. Заедно с Аугсбург Нюрнберг се превръща в основен търговски център на пътя от Италия към Северна Европа. През XV и XVI век Нюрнберг става едно от средищата на германския Ренесанс. През 1525 г. приема Реформацията. Така още от Средновековието Нюрнберг крие история, изпълнена с напрежение, обвеяна с величие и трагизъм.

В рамките на крепостта в града процъфтявали занаятите и изкуствата и той, както и до ден днешен си оставал по-добро място за живеене. Изграждането на огромната крепост, която е една от забележителностите на Нюрнберг, е започнало през 1140 г. по времето на император Конрад III, а след това е била разширявана до ХVII век. Бившият околовръстен ров край дебелите стени на крепостта сега служи за велоалеи, спорт и даже за приютяване на малки частни градинки, които общината е дала на хората да ги облагородяват. Сред стените се крие ранната Нова епоха и Средновековието с богатството от исторически сгради и места, прекрасни, богато украсени църкви, изградени с много фантазия чешми, скулптури, архитектурни шедьоври. Още преди столетия Нюрнберг е бил център на фината механика.

По време на Втората световна война в Нюрнберг се произвеждат близо половината немски двигатели за самолети, подводници и танкове. В резултат на това градът е силно разрушен от британските и американските бомбардировки. След войната той е построен наново, като много стари сгради са реставрирани в предишния си вид.

В града е роден Албрехт Дюрер, художник, математик и изкуствовед. Тук е починал Чингиз Айтматов, чингизки и руски писател.

––––––-

В едно градче на име Пегниц на двайсетина минути с влак от Нюрнберг с моята домакиня, гид и спонсор, която живее в Германия и може да си позволи да покани гости за мой късмет, в „Кауфланд“ а на градчето можеш с просто око да видиш разликата в качеството на храните там и у нас. На нашите органи по контрола на двойните стандарти не им е нужно да губят дни за проверки, а просто да напазаруват поне веднъж в онзи „Кауфланд“. Могат да разгледат и цените на разнообразния асортимент в магазина. Повечето са по-евтини от българските, други са като у нас наистина, но вкусът им е на светлинни години – дори и на сиренето, произведено иначе в България. Промоциите са истински, има кът за стоки, на които срокът изтича на деня, и след избор можеш да напълниш количката догоре с ядене за дни, дори да не си имигрант…

Нашите проверяващи за всеки случай може да вземат предвид и нещо, за което прочетохме скоро за нaй-дoбpe пeчeлещитe cпeциaлиcти в Германия: eлeктpoтexникът примерно пoлyчaвa гoдишнo cpeднo 53 500 eвpo бpyтo, шлocep-мexaтpoник – 45 900 eвpo, cпeциaлиcт пo eлeктpoникa – 45 100 eвpo и т.н. Kъм пo-ниcкитe зaплaти cпaдa възнaгpaждeниeтo нa гpaдинapитe. Cпeциaлиcтитe пo oзeлeнявaнeтo изкapвaт гoдишнo нe пoвeчe oт 32 000 eвpo. И въпреки това цяла Германия е в зеленина, красиви цветя и дървета. Какъвто е и Пегниц, градът, от който извира реката със същото име, преминаваща красиво през Нюрнберг. Каквито всъщност са всички градчета, в които немците бягат от големия град, за да отдъхват в малки спретнати къщурки и по прекрасните пътища с новите си коли да стигат до работата за нищо време. Някой беше написал във форума, че Германия е подредена приказка, която можем само да прочетем, но никога няма да я напишем.

 

–––––––-

Опит в аванс: Как се подкрепя културата: когато имаш билет за опера, той играе ролята на билет и за транспортните средства на целия голям окръг Нюрнберг. Просто го показваш и 4 часа преди спектакъла и 4 след това пътуваш с този билет. А цената му може да бъде много под цената на транспорта…

За отзивчивостта и съпричастността на немеца говори и случаят със сините чували, в които можеш да видиш да спят клошари. Преди време по инициатива на младежи във фейсбук на всички бездомни са раздадени спални чували. Сини на цвят.

А, да, щях да забравя – в Германия всички, дори и най-малките, говорят на германски, както би казал един наш министър…