Сподели новината.

 

Италия, Испания и Белгия се присъединиха към други европейски страни в препоръките си да се ограничи използването на ваксината на Oxford/AstraZeneca само до по-възрастни хора, след като ЕС не успя да договори координиран подход за повишаване на доверието към ваксината, пише „Гардиън“.

Вчера от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че са установили възможна връзка между ваксината и много редки случаи на тромбоза, въпреки че увери, че ползите са повече от рисковете. Агенцията не обяви някакви ограничения.

 

Впоследствие Белгия реши ваксината да се прилага само при хората на възраст над 55 г. в продължение на месец.

 

Други държави, включително Германия, вече наложиха подобни ограничения.

Здравните министри на държавите членки на ЕС проведоха извънредна среща в сряда вечерта за съгласуване на координиран подход при използването на ваксината. Министрите не успяха да се договорят въпреки призива на Португалия, която е ротационен председател.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че 169 случая на редки случаи на тромбози в мозъка са регистрирани до началото на април след поставяне на 34 милиона дози от ваксината на AstraZeneca. Повечето случаи са при хора под 60 г. в рамките на две седмици от ваксинацията.

Държавите, които наложиха възрастови ограничения, са пред дилемата какво да правят с по-младите, които получиха първата доза от ваксината на AstraZeneca. Някои експерти коментират, че различните ваксини могат да работят заедно в борбата с вируса, защото всички атакуват „шипчест“ протеин на вируса. Германия препоръчва да се поставят различни ваксини като втора доза при хората на възраст под 60 г., които като първа доза са получили ваксината на AstraZeneca. Другите държави чакат резултатите от британско проучване, което изследва смесването на ваксините на Pfizer и AstraZeneca.

Предишна статияУкраински олигарх открива нов завод в Лом
Следваща статияСтрашен кошмар в бременна жена в Стара Загора