Сподели новината.

Студент вдигна чешма като родопска къща в родното си село – доспатското Късак. 23-годишният Фикри Кехайов е студент четвърти курс в Софийски университет, където учи „Педагогика“. Още от дете се запалил да прави макети на къщи и да рисува. Решил и чешмата на дядо му и баба му да претвори в родопска къща, съобщава marica.bg. Тя издига снага в местността „Лешника“ до атрактивна за туристите беседка, близо до пътя Девин – Доспат.

„Чешмата е правена от дядо ми Шабан през 1982 г., беше се разрушила, веднъж я въстановихме, но се разруши и реших да я направим с бетон, за да е стабилна и да е в унисон с родопската природа и с традициите, казва внукът. Заедно с брат си и братовчед си той изгражда чешмата във възрожденски стил с типични за родопските къщи особености и дори с покриви покрити с тикли.

В Доспатско е традиция всяка фамилия да има своя чешма за хаир.

„Исках да представлява точно къща, защото къщата е символ на дома и семейството, а чешмата е символ на нашето семейство“, казва младият мъж.

Това не е първата инициатива на Фикри Кехайов. Преди три години той направи горска библиотека край селото си, по маршрута за внушителния местен водопад. „Като студент не можех да поддържам библиотеката, но децата от училището в Късак я поддържаха и сега има много книги. Никой не краде от книгите, взимат, четат и връщат, добавят и нови книги.