Нови фабрики ще строят край Ловеч

0
718
medium 151265574595478
Сподели новината.

Нов индустриален парк да има между Ловеч и Плевен – тази идея обсъждат двете общини. Техни представители вече са се срещали тази година, за да обсъдят тази и други идеи за съвместни проекти. За това разказа пред kmeta.bg градоначалникът на Ловеч Корнелия Маринова.

Идеите са част от подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за 2021-2027 година. „Целта е да бъдем готови с нашите общи проектни предложение, той като по Ос 2 могат да кандидатстват само проекти на съседни общини“, обясни Маринова. За целта вече е извършено теренно проучване на територията на града във връзка с подготовката на плана. „Участието на гражданите в процеса на изработването на плана добавя нови виждания и идеи за развитието на община Ловеч“, изтъкна Маринова.

Предстои идентифициране на общински терени около магистрала „Хемус“ за изграждане на индустриалната зона между двата града.

Друг съвместен проект включва и община Троян. Той предвижда реконструкция или изграждане на нов довеждащ водопровод – Троян, Ловеч – Плевен. Трите общини работят и за общи туристически продукти, като например по стария римски път Виа Траяна и други.

Припомняме, че ПИРО е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия период. Като основен документ за развитие на общините до 2027 г. той определя целите и приоритетите. Планът трябва да включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които ще се реализират от общината чрез средства на Европейските фондове и национално финансиране. В рамките на Плана ще бъдат обособени зони за въздействие, в които следва да се концентрират конкретни ключови проекти за обновяване и развитие на градската среда, селските райони и различни сектори на развитие.