понеделник, май 20, 2024

Новата учебна година започва по-рано?

Date:

Сподели новината.

Обсъжда се следващата учебна година да започне от 10 септември. Идеята е да има една седмица повече за затвърждаване на материала чрез извънкласни и извънучилищни форми. Всеки директор може да покани родителите и да ги призове за това децата им да влязат оттогава в час. Много директори са готови да направят това. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева пред Нова тв.

Ще има удължаване на учебната година. Това е изключително важно. То ще бъде за децата и учениците, които имат затруднения при усвояването на материала. Според мен такова удължаване трябва да има за всички от 1-ви до 4-ти клас, защото така облекчаваме родителите да бъдат спокойни за 2 седмици през лятото, каза още тя.

По думите й има недостиг на учители в страната. “Той обаче, е като безработицата – трябва да се поддържа, за да може да има интерес и търсене на работни места. Около 1000 учители се търсят всяка година в системата и всяка година тя се комплектова с необходимия недостиг. Така че той може би е полезен”, коментира Такева.

С увеличението на заплатите от 1 януари 2021 г. средната заплата на педагогическия персонал е 1774 лв., а за непедагогическият – 943 лв. В условията на пандемията не оставихме нито един човек на борсата, посочи тя.

Относно това защо някои учителите не искат да се ваксинират на този етап, Такева коментира, че от една страна, част от тях са по-педантични, а от друга – информационната кампания относно ваксинацията е закъсняла. “Аз ще се ваксинирам”, категорична беше Такева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Страшен въргал в бързия влак край Видин

Пътуващ в бързия влак от Видин до Курило мъж нападна...

Драматичен инцидент: Тираджийка висна от голяма височина над река, попадна в капан!

В интернет се появи видео от епична катастрофа на...

Тираджия лети като обезумял в село край Враца! Помете къща, дървета и стълбове

Тир е съборил пътен знак за пешеходна пътека, 3...

Трагична смърт на българин в Холандия

Влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия,...