Сподели новината.
Технологичното нововъведение, което се използва в 32 страни в света и помага на незрящи хора в четенето, вече е достъпно и на български език. Технологията разпознава лица и текст, а създателите й са израелска компания.

„Преди няколко седмици завършихме разработката на устройството на български език. То поддържа 18 езика. Устройството разполага с камера и говорител. По този начин сканира за текст и след това го предава в ухото на носещия. Може да се закачи за всякакви очила с помощта на два малки магнита“, поясни регионалният директор на компанията Ири Мелцер.

Той обясни, че устройството разполага с най-модерната технология за разпознаване на текст. Машинката, също така разпознава жестовете на тялото, и по този начин разпознава командите, които носещият го му дава.

„Ползвах устройството преди години, но тогава нямаше версия на български. Много се изненадах, че наша StartUp компания ще разпространява продукта. За мое огромно щастие българският език е вече факт. То може да се използва за четене на всякакви неща – от опаковката на продукт в магазина до документи и книги. Устройството разпознава лица и може да те информира, ако предварително запаметиш чертите на някого“, поясни председателят на федерацията „Спорт за хората със зрителни увреждания“ Иван Янев пред Bulgaria ON AIR.