Нова класация: Расте армейската мощ на България, вече изпреварваме…

0
103
991 ratio nato bylgarski voenni
Сподели новината.

Българската армия задмина по мощ тази на Хърватска и вече диша във врата на съседна Сърбия, стана ясно от специализирания военен сайт Global Firepower.

Миналата година родната армия бе на 67-мо място, а тази година се изкачва с 8 места нагоре и заема 59-то място в класацията.

 

През 2022 година Хърватска бе преди нас на 62-ро място, докато сега е паднала на 69-то.

Миналата година съседна Сърбия заемаше 61-во място, докато сега се е изкачила до 58-мо място и е само с една позиция преди нас.

Въпреки че страната ни се представя по-добре тази година в класацията, от данните на сайта става ясно, че военните под пагон са с 5 000 по-малко. Миналата година сме имали 30 000 човека, а тази са 25 000.

Също така през изминалата година при необходимост армията ни е можела да нарасне до малко над 3 млн., докато за тази година показателите спадат до малко над 2,6 млн.

В боеспособен план нещата не се променят. Армията ни си разполага със същата техника с каквато и миналата година. В небето имаме 11 изтребителя, два бойни хеликоптера, 20 тренировъчни самолети и 7 транспортни. По земя разполагаме с 410 танка, близо 600 бронирани машини и 192 ракетни обстановки. По вода може да разчитаме на 4 фрегати, 2 корвета и 12 миночистачи.

Иначе в световен план челната четворка не се променя, а именно първи са САЩ следвани от Русия, Китай и Индия.

В топ пет обаче вече влиза Великобритания, които се изкачват с няколко места нагоре. В топ 10 влизат още Южна Корея, Пакистан, Япония, Франция и на десето място е Италия. Бразилците пък изпадат от световната десетка.

Съседна Турция се изкачва с две позиции и вече заема 11-то място. Северната ни съседка Румъния обаче пада от 38-мо място на 47- мо.
Северна Македония се катери по стълбицата, като от 135-то издрапва до 108-мо място. Другата ни съседка Гърция пада с три места и за 2023 година е класирана на 30-то място.

При оценяването са взети предвид повече от 50 фактора, сред които брой на населението, брой на наличната военна работна сила, видове въоръжения и техният брой, природни ресурси, логистични възможности, бюджет за отбрана и географско местоположение.

Анализаторите отбелязват, че уникалната вътрешна формула, използвана при получаването на резултатите, позволява на по-малките, по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големи, по-слабо развити страни.

--------------------------