Нова финансова пирамида мами бургазлии!

0
2386
финансова пирамида
Сподели новината.

Нова пирамидална схема мами стотици бургазлии в последните седмици.

Става въпрос за хитро изпипана финансова пирамида, която вкарва в примката си хората. Връзката става по телефон или чрез съобщение по интернет. На дадения човек се предлага да стане акционер или инвеститор в голям международен фонд, който осигурява висока доходност.

За разлика от класическите пирамиди, тук не се обещават печалби по 300-400 процента на година, но се „гарантира“ дивидент в рамките на 17-20 процента върху внесения капитал. Минималната сума, която се изисква обаче е 5000 евро. Ако жертвата се съгласи, на него му се издава сертификат, който разбира се е фалшив. Няколко седмици по-късно, „инвеститорът“ получава обаждане, че е необходимо да внесе още 3 или 4 хиляди евро, за да може да се реализира напълно стратегията на фонда.

В повечето случай хората дават пари, защото вече са влезли в играта и нямат особен избор. Така, след това се налага още няколко пъти да се бръкнат, за да бъде „гарантирана“ инвестицията. В крайна сметка става ясно, че са влезли в измамна схема, но вече са изгорели с по 10-12 хиляди евро.

Този тип пирамида се нарича „нигерийска“, защото именно от тази африканска държава са тръгнали този вид измами. В случая мишена на измамниците са по-заможни хора, с повече доходи, които имат свободни пари. Предпалага се, че новите фараони имат връзки и в банките, които им дават информация за състоянието на определени клиенти. Така схемата проработва. „Нигерийската примка“ има пипала по цял свят.

В България и Бургас тя е сравнително непозната, но явно вече навлиза и тук. Преди години хиляди жители на града се опариха от класическите пирамиди, като „Лайф чойс“, „ЛЕКС“, „Ийст-Уест интернешънъл“ и др. Те оперираха в цяла България. Запазена марка за региона беше „Югоагент“, която фалира през 1997 година. Нейният президент Миролюб Гаич обаче продължава да твърди, че не е измамник, а просто инвеститор с лош късмет. По-късно нашумя пирамидата „Галакси“, която също хвана стотици бургазлии в примката си. Сега в страната и Бургас навлизат по модерни схеми, едно от които е именно „нигерийската“.

--------------------------