Сподели новината.

Компанията – собственик на частната болница „Св. София“ в София, успя да преодолее мораториума от две години за строеж на нови клиники и ще отвори нова частната болница в Габрово – „Свети Иван Рилски Габрово“. Собствениците са семейството лекари Христо и Валентина Мазнейкови и днес проектът получи одобрението на правителството.

Проблемът, обаче е, че болницата няма да разполага със 107 легла, какъвто е бизнес планът й, а правителството е разрешило само 47 легла и отделения по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

Отделно от това, от здравното министерство изтъкнаха, че министърът се е позовал в доклада си на писмо от здравната каса, според което в Габровска област няма повече нужда от нови легла за болнично лечение и тя не предвижда да сключи договор с новата болница. Ако здравната каса не преразгледа решението си, новата клиника ще трябва да разчита само на частни плащания.

Конкуренция

На територията на областта в момента работи една държавна областна болница в Габрово, две общински многопрофилни болници – в Трявна и Севлиево, две специализирани белодробни болници в Габрово и Трявна и регионален хоспис в Дряново. Частна болница в района няма. Населението на областта е 110 хил. души.

Новата болница планира да сключи договор със здравната каса, а освен това да има приходи от клинични проучвания, допълнителни медицински услуги, включително и заплащани от пациентите и отдаване на имущество под наем. В бизнес плана й е заложено приходите й да бъдат над 3.2 млн. лв. от 2020 г. нататък.

Как се случва мораториумът

Управляващите въведоха мораториум върху строежа на нови болници и отделения в края на 2017 г. През миналата година започна прецизиране на текста кой да разрешава новите болници, тъй като здравното министерство категорично искаше да се откаже от това задължение. Първоначалното предложение беше нова болница да разрешава само Народното събрание, а Министерският съвет да разрешава разкриването на нови отделения в съществуващите болници. След дълги дискусии депутатите обявиха, че няма да се занимават с оперативна дейност, присъща на изпълнителната власт. Така се стигна до това правителството да разрешава колективно разкриването на нова болница, а здравното министерство – нови отделения.

Болницата в Габрово е първата, за която правителството гласува. Тя се разкрива, защото Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е оценила по данните в Националната здравна карта, че в Габровско има недостиг на лечение в някои определени специалности.

Здравната каса, обаче, е допълнила, че не би дала повече пари за работа на съществуващите болници в областта.

По силата на мораториума нови болници могат да се създадат само там, където има недостиг на определени видове лечение. Здравната каса пък налага на болниците, с които сключва договор, лимит за дейност на база на предишната година. Много клиники в провинцията обаче не успяват да привлекат достатъчно пациенти и не могат да изпълнят лимита си, а основно медицинска помощ се оказва в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе и други големи центрове, в които има и медицински университети.