Сподели новината.

Столична община ще кандидатства за 218 млн. лв. пред ОП „Околна среда“ за закупуването на нови екологични превозни средства за градския транспорт. Това реши Столичният общински съвет на заседанието си на 11 юли.

За целта са подготвени три проекта от общинските транспортни дружества “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт”. От общината се надяват, че инвестицията ще помогне за намаляването на вредните емисии във въздуха.

Първият проект предвижда доставка на около 50 нови електрически автобуса за общо 30 млн. лева. Повечето от тях ще бъдат с дължина 6-метра, а останалите ще са 8-9 метрови. Те ще се пуснат по нови линии като довеждащ транспорт до метрото.

Вторият проект е за около 88 млн. лв., с които също ще бъдат закупени 30 нископодови, единични и бързозарядни електробуси. Плановете са те да заменят старите дизелови рейсове. Предвижда се и доставка на 30 тролея, които ще сменят старите, обслужващи линиите № 6, 7 и 11.

Третият проект, който София ще подаде, е за покупка на 25 нови нископодови съчленени трамвая, които ще сменят старите мотриси по линиите № 4 и 18 и ще допълнят тези по линия №5. За закупуването им са предвидени 97 млн. лева.