Нов кошмар край Кюстендил

0
129
thumb 768x0 20131006.irbueughhl
Сподели новината.

Над 120 са населените места у нас, които нямат никакъв обществен транспорт. „До неотдавна малките градове и села, откъснати от света, бяха около 120, сега може би са и повече“, съобщи за „Монитор“ председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Причините да бъде спрян транспортът до тези населени места са липсата на средства за субсидиране на автобусните линии от държавата през общините, пандемията от коронавирус, както и зачестилото използване на нерегламентирани превози, както и всички проблеми, които обичайно възникват при възлагането на превозите от страна на общините. От години от бранша предупреждават и за проблема с увеличението на цените на билетите.

 

Всъщност проверка на „Монитор“ показала, че само в община Кюстендил 16 села от 71 са без обществен транспорт.

Причината, както навсякъде, е обезлюдяването в малките населени места и отказът на транспортните фирми да извършват подобни курсове заради 5-10 души. „Как да пътуваме до Савойски например, като там има няма – 7 души население. Да не говорим, че по-голямата част от тях
не пътуват със седмици до града.

Няма как да ни излезе сметката, ако правим подобни курсове“, коментират местни превозвачи.

По данни от общинската администрация в града без автобуси са селата Блатец, Буново, Гурбановци, Гърбино, Жеравино, Ивановци, Лисец, Ломница, Ново село, Полетинци, Режинци, Савойски, Сажденик, Цръвена ябълка, Цървендол, Чуденци.

„В новата транспортна схема на общината е предвидено да се възстанови общественият транспорт до 3 села, а именно Блатец, Лисец и Полетинци“, коментира говорителят на общината Ивона Велинова. „Една фирма е обжалвала транспортната схема и процедурата за градски транспорт в Кюстендил“, обяви и кметът Петър Паунов по време на сесия на общинския съвет.

--------------------------