Селищата в Пендели, северно от Атина, включително две детски болници, бяха евакуирани, след като във вторник избухна голям горски пожар, който се раздели на много различни фронтове и се разпространи в жилищните райони, а в някои случаи достигна до дворовете на къщите, обобщи “Катимерини”.

Самолетите за гасене на пожари спряха да работят след 21:00 ч. поради липса на видимост.

Горският пожар продължаваше да бушува неконтролируемо, разпалван от силните ветрове, които се очакваше да се успокоят през нощта.

Тридесет и шест деца бяха евакуирани от детската болница “Пендели” и незабавно прехвърлени в болницата “Агия София”. Успешно приключи и операцията по евакуация в държавното психиатрично заведение за деца в Дау, като 35 пациенти бяха прехвърлени в болница Митера.

На жителите на Антуса, Дау, Неа Пендели, Драфи, Диони и Калитехниуполи и Дасамари беше изпратено съобщение от телефон 112.

Според говорителя на противопожарната служба Янис Аротопиос силите, действащи в района, включват 420 пожарникари, 18 пеши единици и 85 превозни средства, включително водоноски. Операциите са били подкрепени от 28 румънски пожарникари.

Преди въздушните операции да спрат за през нощта, са били използвани 15 самолета и 9 хеликоптера. Преустановяването на операциите значително усложнява усилията за овладяване на пожара предвид преобладаващите ветрове.

Около 280 полицейски служители бяха на фронта на пожара, за да охраняват къщите и да подпомагат операциите по евакуация, а други 80 полицейски служители патрулираха в районите, където имаше опасност от пожар в жилищните райони.

Междувременно Специалният секретариат за защита на животните-компаньони отправи призив към жителите да не изоставят домашните си любимци, като ги оставят безпомощни, вързани или в капан.

Организацията “Гласът на кучетата” в сътрудничество с EDKE (Доброволно действие на ветеринарните лекари на Гърция) задейства механизъм за управление на кризи, за да предложи подкрепа.