вторник, юли 23, 2024

Ниските цени на газа чупят рекорди в Европа!

Date:

Сподели новината.

Не се сбъднаха мрачните прогнози за “гладна и студена зима за Европа”, в която “европейците ще ядат хамстери”.

Цените на газа паднаха до рекордно ниски нива.

Основни причини за спада на цените на газа в Европа са стабилните доставки на втечнен природен газ.

Борсовата цена на природния газ в Европа днес падна до най-ниското си ниво от юли 2021 година. Априлските фючърси върху индекса на най-големия европейски хъб TTF, паднаха само за ден с почти 4%, дори под 450 долара за хиляда кубически метра, по данни на базираната в Лондон борса ICE, съобщи Лента.ру, предаде Money.bg.

Предишният рекорд в посока надолу беше при търговията на 3 март. Тогава цената на фючърсите падна под 500 долара за хиляда кубически метра, за първи път от 23 август 2021 година.

През тази зимата цените на газа в Европа паднаха доста значително. На 30 ноември 2022 г. фючърсите се търгуваха на ниво от 1550 долара за 1000 кубически метра, а на 28 февруари търговията приключи при 515 долара за 1000 куб. метра. На този ден също така, цените на бензина “на едро” в Европа достигнаха 505 долара за първи път от края на август 2021 година.

Според енергийни анализатори, основни причини за спада на цените на газа в Европа са стабилните доставки на втечнен природен газ (LNG) и топлата зима в Европа – което позволи на страните от ЕС да избегнат енергийна криза. Същевременно запълняемостта на газовите хранилища в ЕС като цяло е малко под 60%.

Цените на газа в Европа може дори да продължат да падат, смята Владимир Демидов, независим експерт и наблюдател на енергийните пазари.

По думите му, към края на февруари средната заетост на подземните газови хранилища в Европа като цяло е била малко под 60%, което е с почти 45% повече от средната стойност на показателя в края на зимата за последните 5 години – което е “фантастичен резултат”.

“Това се обяснява по следния начин – има сравнително ниско потребление на газ в Европа, както поради климатичните условия, така и защото индустрията и хората започнаха да ползват по-малко синьо гориво. В тази връзка, на много от домакинствата им се наложи да пестят, а пък много фирми намалиха потреблението на газ или просто спряха работа”, казва Демидов пред Лента.ру.

Що се отнася до цените на газа в Европа през следващите няколко месеца, експертът смята, че те може да продължат да падат.

“Мисля, че цената на газа може да падне до 350 долара за 1000 куб. метра до май. В Европа сега има много газ, останал в газохранилищата, така че ако цената му нарасне значително, то това може да се случи през втората половина на годината”, обяснява енергийният експерт.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия! Тираджия загина на АМ Струма

Тираджия загина в катастрофа на автомагистрала "Струма", преди граничен...

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...