Сподели новината.

Две непълнолетни и едно малолетно лице са задържани за извършване на 4 грабежа в град Сливен. Престъпленията са осъществени на 08.11.2020 г. и на 09.11.2020 г. Жертвите са възрастни хора – три жени и един мъж на възраст между 70 и 80 г. Това съобщиха от прокуратурата.

„Разкрити са поредните грабежи над възрастни хора. Този път в гр. Сливен. Нищо не може да оправдае този род престъпления, дори когато, за съжаление, са извършени от деца. Мерките срещу конвенционалната престъпност продължават, въпреки трудната ситуация, в която се намираме“, написа в туитър за случая главният прокурор Иван Гешев.

Грабежите са извършени по един и същ начин, пише „24 часа“. Младежите се подготвяли предварително, набелязвайки жертвата си. След това причаквали възрастни хора, които не са имали никаква възможност да се защитят. Спрямо тях са употребени закани и сила с цел да им бъдат отнети пари и лични вещи. Една от пострадалите жени е с причинена телесна повреда, в процес на установяване е от какъв вид е.

Извършителите са установени и задържани след Специализирана полицейска операция от служители на отдел „Криминална полиция“ при Районно управление – Сливен, проведена под надзора на Районната прокуратура в града.

Спрямо двамата непълнолетни извършители (на 15 и 16 години) са повдигнати обвинения. Наблюдаващият прокурор е постановил те да бъдат задържани за срок до 72 часа.

Предстои спрямо тях да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Третият извършител – малолетно момче на 11 години, не носи наказателна отговорност. Той ще бъде предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в град Сливен, която е компетентна да му наложи възпитателни мерки.