Сподели новината.

Чешкият писател Марек Шинделка ще гостува в Бургас на 2 април, за да представи лично българските преводи на своите книги „Останете с нас“, Грешка“ и „Картата на Анна“. Събитието ще се състои от 18.00 часа в зала „Георги Баев“ в Културен център „Морско казино“.

Шинделка е роден през 1984 г. Изучава културология във факултета по изкуства на Карловия университет в Прага и сценаристика в FAMU – Прага, където продължава с докторантура.

Награден е с премията на Иржи Ортена за своя поетичен дебют (Paseka, 2005 г.). През 2008 г. излиза първият му роман, следван от сборници с разкази. Получава премия Magnesia Litera 2012 за разказа „Гордостта е с нас“ в категория проза и пак в тази категория печели четири години по-късно с книгата „Умореният материал“, вдъхновен от съдбата на бежанци.

Книгите на Марек Шинделка са сред образците на съвременната чешка проза. Още от своя дебют през 2005 г. Шинделка е смятан за един от съвременните таланти на литературна Европа.

Новото му произведение на български език – „Картата на Ана“, е завладяваща книга, в която разпознаваме самите себе си. Когато искрата на любовта е загаснала, непременно ли следва раздяла? Или може да бъде разбудена задрямалата любов? Така, както героите на книгата имат сложни отношения, връзка съществува и между отделните разкази. Читателят обаче сам подрежда този пъзел. Марек Шинделка поставя деликатно знаци, които да ни водят. В резултат на това четенето е игра, удоволствие, сдобило се с чувственост преживяване. И когато начертаем тази провокативна карта, ни се приисква да продължим и в собствения си живот. Защото „Картата на Анна“ учи да забелязваме детайлите. Да споделяме преживяното. Само така една връзка има шанс.

Своеобразното турне на чешкия автор след Бургас ще продължи в Стара Загора и Скопие.

При първото си гостуване в България през 2014 г. авторът се срещна с преводачи и издатели в Чешкия център в София и участва в Литературния фестивал в Русе.

Предишна статия„Усети Бургас“ ви предизвиква да уловите емоцията на града в едноминутно видео
Следваща статияЗа пореден път снимаха музикално видео при самолетите в Авиомузея