събота, април 13, 2024

Най-евтиният метан се продава в Свиленград

Date:

Сподели новината.

Бензинът е най-евтин в Ботевград, показва справка в специализирания сайт за цените на горивата в цялата страна fuelo.net., пише “Труд бг”.

Най-масовото гориво A95 може да се купи срещу 2,61 лева за литър на една от бензиностанциите в града. При това в цената не влиза и отстъпката за лични автомобили от 25 стотинки на литър.

 

Когато тя се калкулира шофьорите всъщност плащат по 2,36 лева за литър.

Интересно е и че следващите две бензиностанции в страната, в които се продава най-изгодно бензин също са в Ботевград, но в тях горивото се предлага с по 10 стотинки по-скъпо за литър.

Средната цена на бензина в страната е 3,12 лева за литър. Най-скъпо А95 зареждат в Северната промишлена зона на Пловдив – срещу 3,47 лева за литър и в Шабла – 3,3,9 лева за литър.

За месец бензин А95 е поевтинял средно с 14 стотинки за литър или 4,29 на сто, а за последната седмица – с 4 стотинки за литър.

В същото време обаче за последната година горивото е увеличило продажната си стойност с 37,44 на сто или 85 стотинки за литър.

И докато бензинът поевтинява, метанът, който се ползва основно от превозвачи, таксита, транспортни фирми и представители на бизнеса продължава да поскъпва. Средната цена, на която се предлага в страната вече е 5,80 лева за килограм.

Поскъпването за последната година на горивото е наистина драстична – с 215,22 на сто или близо 4 лева за килограм.

При това според анализаторите метанът ще продължи да поскъпва и занапред. Само за последния месец цената на горивото е увеличена с 46 стотинки за килограм.

Значителни са обаче разликите, при които се предлага на различните бензиностанции метанът. Цената варира от 3,86 лева за килограм до 6,88 лева за килограм или близо 80 на сто разлика.

Най-евтино метан може да се зареди в Свиленград (3,86 лв./кг) и Самоков (3,99 лв./кг), а най-скъпо в столичния квартал “Дружба” (6,88 лв./кг) и във Велико Търново (6,69 лв./кг).

Дизелът също е поевтинял, макар и незначително през последната седмица – с 1 стотинка за литър.

Средната цена, на която се продава горивото в страната, е 3,36 лева за литър. Тоест с отстъпката от 25 стотинки водачите плащат средно по 3,11 лева за литър.

Реално за последната година, спрямо 11 септември 2021 г., дизелът обаче е поскъпнал с 48,67 на сто или 1,10 лева за литър.

Най-евтино дизел можете да заредите в Троян – срещу 3,05 лева за литър и във Велико Търново – 3,08 лева за литър. Най-скъпо горивото се предлага в промишлената зона на Пловдив и в Шабла – по 3,60 лева за литър.

Пропан бутанът също продължава да поевтинява, показват данните на fuelo.net. Средната цена, при която шофьорите могат да го заредят е 1,20 лева за литър.

Цената на горивото е намаляла с 1 стотинка за седмица. На годишна база пропан бутанът поскъпва с 2,56 на сто или 3 стотинки. Това е и горивото, което е увеличило цената си най-малко през изминалата година.

Най-евтино газ можете да заредите в Шумен, където пропан бутанът се предлага на цена под левче – за 99 стотинки за литър.

В една от бензиностанциите на София пък горивото струва 1,03 лева за литър. Най-скъпо го продават в промишлена зона на Пловдив срещу 1,57 лева за литър.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Добавките ще се плащат от 26 април, а пенсиите – от 7 май

Великденските добавки към ниските пенсии ще се плащат от...

Украинската армия е пред колапс

Украйна се намира близо до точката на пречупване и...

“Уестингхаус” подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ “Козлодуй”

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със...

Филипините ще отстояват правата си в Южнокитайско море

Филипините са решени да отстояват своите суверенни права в...