Сподели новината.

Два изтребителя на Кралските военновъздушни сили на Великобритания в Естония са били вдигнати по спешност на два пъти през последните дни, с което броят на прихванатите руски самолети е нараснал до осем, откакто е започнала през май мисията на британците за охрана на въздушното пространство на прибалтийските страни, съобщава „Асошиейтед прес“.

Изтребителите „Тайфун“ са били вдигнати в петък за прихващането на руски изтребител Су-30 и са минали покрай руски военен транспортен самолет, докато е ескортирал изтребителя над Балтийско море.

В събота екипажи на британските военновъздушни сили са прихванали изтребител Су-30 и транспортен самолет Ил-76, пътуващи на север от руския ексклав Калининград към естонското и финландското въздушно пространство. Британските изтребители са ескортирали руските самолети в продължение на 15 минути, преди да предадат отговорността на финландската въздушна отбрана.

Руското военно министерство съобщи през уикенда, че силите на Балтийския флот на Русия наблюдават военните учения на НАТО в Прибалтика