На 119 г. си отиде Кейн Танака, която пиеше по 3 кенчета кафе на ден

0
36
kane tanaka
Сподели новината.

На 119 години си отиде от този свят най-възрастният човек на планетата – японката Кейн Танака, предадоха световните агенции.

Тя е родена на 2 януари 1903 г. вън Фукуока в Япония и се омъжва на 19 години. От брака си има 4 деца, но осиновява и пето.

От старческия дом, където е настанена, твърдят, че доскоро била в добро здраве, обичала настолни игри, решавала задачи по математика, хапвала шоколад и до края пиела газирана вода.

Цял живот се занимавала с частен бизнес .

През 2021 г. тя отново напомни на света за себе си и за високия си дух, като обяви, че ще участва с инвалидна количка в щафетата с факела за Олимпийските игри в Токио през 2021 г. Заради пандемията плановете й бяха осуетени.

Мнозина казват, че никога няма да забравят отговора й, когато през 2019 г. от Гинес обявяват, че е най-възрастният човек на планетата. Запитана кой е най-щастливият й момент, тя без да се замисли казва: „Сега“.

През целия си живот тя се буди в 6 сутринта.

До следобед изучава математика, калиграфия и практикува различни игри за развитие на ума.

Въпреки че през тези 119 години тя преживява три пандемии – Испанския грип (1918-1920), първия SARS през 2004 г. и COVID-19, Танака не се предава. Тя оцелява при двете световни войни и атомната бомба в Нагасаки. На 103 години получава рак на дебелото черво, но след операцията се възстановява.

Диетата й не е от най-здравословните. Тя обичала ориз, риба, супа, пиела много вода. Но обичала сладкиши и пиела по три кенчета кафе на ден, плюс различни видове газирани напитки.

Според нея тайната й е в здравия сън и в многото разходки

--------------------------