петък, юли 19, 2024

Мрем, но не умираме

Date:

Сподели новината.

Статистиката изглежда скучна наука, но е всъщност е точно толкова интересна, колкото и математиката. Дори повече, ако става дума за страната България.

Статистиката изглежда скучна наука, но е всъщност е точно толкова интересна, колкото и математиката. Дори повече, ако става дума за страната България. Колкото и да упрекват Националния ни статистически институт в неточности и в манипулации, той винаги вади по някой факт, с който да смрази кръвта на народа.

Последното му откритие е, че само за миналата година населението на страната е намаляло с 43 479 души. Толкова били жителите в средноголям български град като например Кърджали, Монтана или Кюстендил. Топенето на нацията за 2014 г. е 0.6% – завидно постижение само за година. Броят на трудоспособното население пък се е стопил с повече от град и половина – 68 хил. души, или с 1.5 на сто. Накратко – текущата демографска ситуация у нас си остава текущо отчайваща – мрем, стареем и няма кой да работи.

След "45 години стигат" и 25 години геноцид оставаме над седем милиона биологични човешки единици (7 202 198). Не сме последни в Евросъюза, както в почти всичко друго, а заемаме ако не почетното, поне приемливото 16-о място. Австрийци и датчани са след нас, та ако ще стандартът им на живот да е извънземен.

Имало и куп добри тенденции – все повече деца се раждат живи?! (въпреки че се раждат все по-малко), а средната продължителност на живота нараства (въпреки че живите намаляват и на много от тях изобщо не им се живее).

Освен това на всеки 1000 мъже се падат 1057 жени, което разширява избора на мъжкия пол (макар и с 0. 057…%). И този избор още ще се разширява, защото мъжете мрат на поразия. Друг е въпросът за какво ли им е този избор, щом 9 от всеки 10 брака се разпадат. Силният пол все не смогва да докара вкъщи достатъчно пари, а нежният отказва да ражда деца и да го търпи, ако не му се плаща.

Ако всичко това заслужава логото "Мрем, но все пак не умираме", столицата може да замени своето с "Тровим се, но изобщо не ни пука".  От Изпълнителната агенция по околна среда съобщиха, че на шест места в София въздухът бил отровен 100 пъти над нормата. Което означава, че е отровен и на всички места в града. Но, да речем, с по 50 пъти над нормата. Единственото местенце, в което нормата не била надвишена, е Копитото. Дали затова тръгна модата да се строи по витошките баири? Но с оглед поведението на столичани се съмняваме. Катерят се с джипове по сокаците, за да преспят на чист въздух, след което всеки яхва отделна кола, за да трови денем другия.

Но Столичната община действа. Щяла да започва миенето на улиците в опит да намали концентрацията на прахови частици. То при социализма се миеха всяка седмица, населението нарастваше, работа имаше за всички, а на Витоша се ходеше само на разходка. Но замълчи сърце – това вече сме го отрекли! Жалко само за тогавашната статистика, която пак послъгваше, но вместо да смразява кръвта, стопляше сърцето.

 

Източник: Банкер

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...

Ад край Чирпан

Пожар е избухнал в чирпанското село Димитрово, съобщи БТА, позовавайки...

Страшен икономически удар по Плевен, хиляди хора остават на улицата

Гoлeмият зaвoд зa ĸaбeлни инcтaлaции нa "Лeoни Бългapия" в...