Сподели новината.
 И двете софийски реки извират от Витоша. Перловската река – над Драгалевци, а Владайската – на около 300 м северозападно от Черни връх. Перловската лъкатуши из кварталите около бул. „България“ и пресича Южния парк. Под булеварда в нея се влива Боянската и двете излизат на открито при бул. „Ев. и Хр. Георгиеви“, където Перловската става канал. Затова кореняците софиянци я наричат просто Канала и на него дори е кръстен Малък градски театър „Зад канала“. Течението на реката е коригирано, на места подземно. Под Обрадовския манастир Владайската се влива в Перловската на 500 метра преди устието на Перловската в р. Искър. Най-известният мост над Перловската е Орлов, а над Владайската – Лъвов.
 
Мътни тайни обаче крият водите на софийските реки. В ледените им талази зиме умират не един и двама несретници, не са малко и самоубийците, които не подбират студ ли е, или жега. Мнозина още се подсмихват и на случката с пияница, цопнал в канала и вдигнал накрак пожарната да го вади. Мъжът се запил нейде из кръчмите около Лъвов мост и на връщане за дома нуждата го напънала. Спуснал се той да се облекчи в коритото около кръстовището на булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Сливница“. Закъснял друмник чул виковете на младия мъж за помощ и слязъл да помогне. После завили сирените на полицията, спешната помощ и пожарната. Така подпийналият се озовал в Пирогов, без опасност за живота.
 
Да разиграват полицаи и лекари се удало и на тинейджъри, напили се до козирката с коктейл от бира, вино и мента. Освен това били и надрусани, когато организирали страхотно меле в подлеза на НДК. Поводът за скандала бил спор за момиче, който завършил с раняването на 15-годишния Борислав Беленски, цопнал в Перловската река. Той стенел от болка в крака и корема и бил единственият, който не е употребил тогава алкохол и опиати. След като за него положението в мелето станало драматично, търтил да се скатае в храстите край реката, но се подхлъзнал и паднал от 5 метра. В „Пирогов“ лекарите открили рани в коремната област и опасност от вътрешен кръвоизлив. За щастие изходът бил благополучен.
 
Не такъв обаче е за 16-годишен скочил от мост над реката заради развода на родителите си. Майката разбрала за изчезването на сина си и веднага подала сигнал в полицията. На униформените разказала, че детето й често изпадало в депресивни състояния. Валентин говорел малко и спрял да се смее, след като родителите му се разделили. Още при подаването на сигнала за изчезването му майката съобщила в полицията, че от няколко месеца Валентин не е на себе си и може да посегне на живота си. Мъртвото му тяло намират на сутринта по сигнал на бдителен гражданин, зърнал го от прозорец на автобус. Тинейджърът бил ученик в Испанската гимназия в София и живеел с майка си – фармацевт, втория си баща – лекар, сестра си Албена и баба си Стефка в столичния квартал „Хиподрума“. Съседите описвали момчето като добро и спокойно, а семейството му – тихо, без препирни и кавги. Съучениците му пък казали, че бил съвсем нормален, не виждали следи от депресия, не взимал наркотици и бил приятелски настроен с всички.
 
Пак във водите на Перловската река минувачи забелязали изплувал труп на мъж. У него не били открити никакви документи за самоличност, но бил на видима възраст около 50 години. С 10 години по-стар от него пък бил удавеният клошар в канала на бул. „Евлоги Георгиев“. И при него по тялото нямало видими следи от насилие, освен охлузвания от течението по реката. На перилата на моста полицаите открили шлифер и яке, явно притежание на мъртвия. Едно от малкото вероятни предположения било, че несретникът е паднал лошо при опит да се изкъпе в реката. И жени намират „спасение“ в Канала. Труп на жена на около 40 години изплувал в Перловската река в една петъчна вечер. Пешеходци видели тялото и веднага звъннали в полицията. Жената била с червена блуза, светлосини дънки и бели обувки. И отново у нея не намерили документи. Версиите са за злоупотреба с дрога и алкохол. Свидетели твърдят, че самоубийцата живеела под моста.
 
Преди време лелята на най-малката актриса у нас – 130 сантиметровата Живка Ганчева, била открита мъртва в Канала. 79-годишната старица лежала на каменния бряг. Оказало се, че тя често се разхождала там и дали й е прилошало, или някой й е „помогнал“ да умре, криминалистите още нищят. Почти на същото място своя край намерила и поетесата с руско-еврейски корен Мария Вирхов – Авангардната авторка живеела в Ямбол, но след 
престижна международна награда се озовала в София. В литературните среди се говорело, че имала пререкания със своя хазаин полицай заради бохемските вечери, които устройвала. Но едва ли той е причина за смъртта й. Мария просто е решила да сложи край на живота си, може би за да се убеди истина ли е всичко онова мрачно, а и прекалено светло, за което е писала.
 
Длъжник вероятно праща Васко Драгиев на дъното. Това е най-вероятната причина според бащата на шахматиста, след откриването на трупа на сина му във Владайската река. Дотогава той го обявявал за изчезнал в полицията, дори разнасял снимки шахматиста из магазините и местата около градинката пред Народния театър, където синът често ходел. Бащата Михаил Драгиев продължава да не вярва на дознателя, че синът му се е самоубил,
защото не ставало ясно как се е самоудавйл, след като при откриването на трупа горната част на тялото му била над водата. На всичкото отгоре лицето му било напълно неразпознаваемо, а китките (върху едната длан имало татуировка на шахматни кон и пешка) липсвали. Михаил вади и друг коз – за него Васко бил убит, иначе би трябвало да се е съблякъл в центъра на София и да е пресякъл напълно необезпокояван и гол половината град, за да се самоудави в плитката вода под тунела на Сточна гара. Другата абсурдна хипотеза е да си е свалил дрехите на място, да е легнал 
във водата и да е умрял, а после някаква свръхсила да го е извадила наполовина навън. В крайна сметка от дрехите му няма и следа.
 
След като бащата отказва да прибере показаното му тяло, трупът е преместен от моргата на Съдебна медицина в камерите за дълбоко замразяване на ВМИ. Делото е изпратено поредното РПУ за доразследване. След време Михаил се сблъсква с нов абсурд – тялото от моргата е изчезнало незнайно къде. До момента, в който майката разбира, че трупът е погребан в „Бакърена фабрика“. Според непотвърдена версия някой си Юлиян Димитров е завлякъл Веско с 2500 л в. Той бил измамник и комарджия, който се правел на приятел на Веско. Той пък успял да си върне парите по съдебен път. Но след поредната вноска изчезнал. Оттук насетне родителите всяка вечер, разплитат всевъзможни версии – синът им е убит от наркомани, затриват го заради органи, жертва на трупна мафия. Тайната знае единствено Владайската река.
10/255Видяно 2006 пъти