Млякото полезно за сърцето, намалява риска от инфаркт

0
199
mliako
Сподели новината.

Инфарктите, налагащи спешна медицинска помощ, често се причиняват от прекомерното количество холестерол в кръвта. Преминаването към по-здравословно хранене може да намали риска от сърдечен удар. Според британски експерти консумацията на мляко в умерени количества е полезна за доброто здраве на сърцето, пише в. „Дейли експрес“.

Водещата причина за инфаркт е коронарна болест на сърцето. Заболяването се характеризира със запушването с холестеролни плаки на основните съдове, снабдяващи органа с кръв. Преди да настъпи сърдечният удар, някоя от тези плаки се отделя. Това води до образуването на тромб, който може да блокира кръвоснабдяването на сърцето и да причини инфаркт, предаде БТА.

Според британски експерти, цитирани от издание на веригата магазини „Уейтроуз“, млякото може да допринесе за снижаване на риска от сърдечносъдови проблеми. Те се позовават на неотдавнашно проучване, според което хората, консумиращи дневно над две порции от 244 г пълномаслени млечни продукти – главно прясно и кисело мляко, и по-рядко сирене и сметана, са изложени на по-нисък риск от проблеми със сърцето.

От ключово значение според препоръките за здравословно хранене е млечните продукти да се консумират „с мярка“, тъй като те съдържат основно наситени мазнини, които в действителност увеличават риска от инфаркт. Причината е, че изобилието от наситени мазнини в храната води до повишаване на холестерола в кръвта.

Холестеролът представлява мастно вещество, необходимо за нормалното функциониране на тялото. Прекомерното му количество в кръвта обаче се свързва със сериозни здравословни проблеми.

Повишен холестерол причинява нездравословното хранене, и в частност изобилието от наситени мазнини в хранителни продукти като масло, торти, сладкиши, бисквити, тлъсто месо, колбаси, бекон, сирене, сметана, шоколад и сладолед.

Във Великобритания се препоръчва на мъжете на възраст между 19 и 64 години да консумират не повече от 30 г наситени мазнини дневно, а на жените – не повече от 20 г.

--------------------------